Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Xina: lluitant contra el canvi climàtic des de l'escola

18-02-2021

La sensibilització és una de les peces clau de el Projecte Pilot d'Escoles Baixes en Carboni de Yunnan (Xina) que Humana People to People desenvolupa amb la col·laboració de la Unió Europea i d'un destacat grup d'entitats locals.

La creació de consciència entre l'alumnat -de preescolar a la universitat- és crítica en la lluita contra l'escalfament global. Totes les persones, a l'marge de la seva edat, estan en disposició d'incidir en l'avanç de les conseqüències d'aquest fenomen.

Recentment l'equip de el projecte ha visitat l'Escola de Prescolar de Jiangdong, a Kunming, per tal de dur a terme amb els alumnes i les alumnes senzilles activitats per introduir-los en el concepte de canvi climàtic i els seus efectes sobre el nostre Planeta. Per a això, nens i nenes van haver de pensar en els óssos polars i en com els resulta cada vegada més difícil viure perquè el gel està desapareixent ja que fa més calor.

Noies i nois van haver de reflexionar a continuació sobre una cosa tan natural i conegut com el 'singlot' i com els avions i els cotxes 'tenen singlot', com a metàfora dels gasos que emeten quan funcionen. Els mateixos estudiants van ser intercanviant les seves idees i pensaments sobre els llocs pels quals aeronaus i automòbils es mouen -el cel, les carreteres, etc- i, per tant, hipan i emeten gasos. Seguint el moviment d'aquests gasos, els alumnes van descobrir que pugen i pugen fins al cel, convertint-se en gasos d'efecte hivernacle (GEH).

Els GEH provoca l'efecte que nosaltres mateixos sentim quan ens posem més roba: percebem cada vegada més calor i, aquesta calor, provoca que el gel es converteixi en aigua: els óssos polars pateixen, per tant, a l'veure com la seva llar -els seus enormes castells de gel- desapareix.
La influència de l'canvi climàtic en la biodiversitat

Una altra de les activitats dutes terme en el marc de el projecte ha estat la conferència de Geng Yupeng dirigida als estudiants de primer grau de l'escola secundària afiliada a la Universitat de Ciència i Tecnologia de Kunming. Yupeng és professor de l'Escola d'Ecologia i Medi Ambient de la Universitat de Yunnan.

Durant la seva conferència, dedicada a canvi climàtic i biodiversitat, Yupeng, ha explicat que "en l'actualitat, l'escalfament global està afectant negativament la nostra vida diària. Per fer front a la crisi provocada pel canvi climàtic, hem d'aprofundir constantment en la nostra comprensió de l'propi fenomen per respondre de manera activa enfront d'ell '.

L'escalfament global no només condueix a l'augment de la temperatura, la fosa de les glaceres i als freqüents fenòmens climàtics extrems, sinó que també afecta la biodiversitat. Cada espècie animal o vegetal forma part d'un sistema global en què tots els elements està interrelacionats. Així, hi ha una estreta relació entre els peixos que viuen en els oceans i les aus que solquen el cel. Si una de les criatures desapareix, l'altra es veu afectada de manera directa o indirecta.

Geng ha alertat que la taxa d'extinció d'espècies causada pels éssers humans és entre 10 i 1.000 vegades superior a la mitjana de tota la història geològica. Així, s'estima que tres espècies desapareixen de forma permanent cada hora, una dada que va causar autèntica sorpresa entre els estudiants presents a la conferència, ja que els va ajudar a comprendre l'extrema gravetat de la situació a la qual s'enfronta la humanitat.

El professor va aprofitar la seva intervenció per recordar que la XV Conferència de les Parts COP15 de el Conveni sobre la Diversitat Biològica es durà a terme durant aquest any a Kunming, centrada en el tema "Civilització ecològica: construcció un futur compartit per a tota la vida a la Terra".

Humana People to People China

Xina: lluitant contra el canvi climàtic des de l'escola-img1
Xina: lluitant contra el canvi climàtic des de l'escola-img2
Xina: lluitant contra el canvi climàtic des de l'escola-img3