César Luena destaca la importància que la UE atorga al tèxtil, en la visita a Humana

25-04-2023

El tèxtil viu un moment molt important gràcies a l'Estratègia per als productes tèxtils sostenibles i al Disseny ecològic per a productes sostenibles, dos reglaments a desenvolupar per part de la Unió Europea (UE). Així ho ha assegurat l'europarlamentari César Luena després de visitar la planta de preparació per a la reutilització del tèxtil (PxR) d'Humana, ubicada a Leganés (Madrid). Luena és vicepresident a la Comissió de Medi Ambient, Salut i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu.

Acompanyat per l'alcalde de Leganés, Santiago Llorente, Luena ha conegut de primera mà el procés de gestió del residu tèxtil i ha afegit que “l'objectiu del Parlament Europeu és “donar-li vol” a totes dues qüestions pel que fa a la legislatura”.

Tots dos han recorregut el complex més gran d'Espanya dedicat a la gestió del residu tèxtil, acompanyats per la directora general d'Humana, Elisabeth Molnar, que va destacar el benefici ambiental de la reutilització i la contribució de la gestió de la roba utilitzada a l'economia circular . El treball d'Humana s'alinea amb la Estratègia esmentada i amb la jerarquia de residus, que prioritza la reducció i la reutilització.

Creació d'ocupació verda, qualificada i especialitzada

Tant Luena com Llorente els ha cridat l'atenció la dada procedent de l'Agència Europea del Medi Ambient, que indica que cada europeu rebutja anualment una mitjana d'11 quilos de tèxtil. També han mostrat interès en la creació de llocs de treball: l'entitat sense fi de lucre té una plantilla de 650 persones a Espanya. Això és: genera una ocupació verda, qualificada i especialitzada per cada 30 tones de tèxtil recollit.

L'europarlamentari ha ressaltat que la classificació del tèxtil s'efectuï manualment, penyora per peça. “A hores d'ara no hi ha tecnologia que substitueixi les mans ni l'ull humà si l'objectiu és obtenir el màxim aprofitament del residu. La clau és la formació que rep l equip de la planta”, ha explicat Elisabeth Molnar.

Diputat al Congrés dels Diputats entre 2008 i 2019) i Secretari d'Organització del PSOE (2014-2016), César Luena és europarlamentari des del 2019. És membre del Grup de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu des del juliol del 2019.

En els darrers dos anys, la planta de PxR de Leganés ha rebut la visita, entre d'altres, del Secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, el maig del 2021; del Comissari Europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, el novembre d'aquell mateix any; i la consellera de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid, Paloma Martín, un mes més tard.

César Luena destaca la importància que la UE atorga al tèxtil, en la visita a Humana-img1
César Luena destaca la importància que la UE atorga al tèxtil, en la visita a Humana-img2
César Luena destaca la importància que la UE atorga al tèxtil, en la visita a Humana-img3