Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Nova oportunitat en la lluita contra el canvi climàtic

04-12-2018

Un petit equip de la Fundació acudeix en representació d'Humana People to People a la COP24, la conferència de canvi climàtic més important del Planeta, que té lloc a Katowice, Polònia, fins al 18 de desembre. Els objectius de la presència d'aquest equip són seguir molt atents a les tendències i decisions que es prenen en la lluita contra el canvi climàtic i identificar socis potencials per desenvolupar nous projectes.

Humana participa a la COP24, per mantenir diverses reunions amb representants dels actors clau dels països de l'hemisferi Sud en els que en l'actualitat l'organització i els seus socis locals implementen diverses accions. Aquestes reunions seran molt útils a l'hora d'analitzar com seguir treballant al costat dels ministeris i organitzacions d'aquests països per implementar més accions de desenvolupament a les comunitats vulnerables.

Aplicació de l'Acord de París

La cimera de Katowice arrenca amb el repte de dotar la comunitat internacional d'unes regles de joc clares i transparents que permetin posar en marxa l'Acord de París i assegurar que la temperatura del Planeta no es increment 2 graus centígrads. Sembla clar a més que cal apostar per objectius més ambiciosos que els que es van plasmar en l'Acord de París. Tant és així que l'Estratègia Europea contra el Canvi Climàtic insisteix per la descarbonització completa de l'economia en 2050.

Segons dades que s'acaben de fer públics, la temperatura del globus ha augmentat ja en 1 grau de mitjana respecte a l'era preindustrial. A Espanya aquest augment és ja de 1,5 graus, a causa que es tracta d'un país més vulnerable als efectes de l'escalfament global.

Humana, canvi climàtic i agricultura sostenible

Segons dades del Banc Mundial, el creixement del sector agrícola és almenys dues vegades més efectiu que qualsevol altre sector en la lluita contra la pobresa. Cal tenir en compte que al voltant de 500 milions de petits agricultors produeixen el 80% dels aliments que consumeix el Planeta.

A través dels programes Farmers Club (FC), Humana People to People dóna suport als petits agricultors i millorar de manera sostenible la seva producció i productivitat agrícola, així com per augmentar la seva capacitat d'adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic. Al costat de qüestions com agricultura sostenible i de conservació, de mica en mica han anat incorporant aspectes relacionats amb la gestió de recursos naturals, amb especial atenció a l'aigua, l'accés a energies renovables, l'agrosilvicultura, el desenvolupament de la cadena de valor dels productes agrícoles i la millora de la nutrició de les comunitats implicades. Tots ells contribueixen a mitigar les conseqüències de l'escalfament global.

Climate Smart Agriculture i inversió en capital humà

Els mètodes, enfocaments, tecnologies de baix cost i cultius proposats als agricultors tenen en compte el context sociocultural i econòmic de cada comunitat, així com les condicions ambientals, biofísiques i climàtiques locals. Els principis propis de l'anomenada Climate Smart Agriculture (CSA) i l'Adaptació Basada en Ecosistemes (EBA per les sigles en anglès) s'utilitzen com a base per desenvolupar els projectes agrícoles específics per a comunitat.

Es fa de la mateixa manera especial èmfasi en el coneixement i els mitjans necessaris per reduir l'impacte de les plagues en la producció agrícola. I també per tractar de donar resposta a les variacions en els patrons de precipitació i l'augment de la freqüència i intensitat dels esdeveniments climàtics extrems relacionats amb l'escalfament global.

Un altre dels aspectes centrals dels FC és la inversió en el capital humà de les comunitats, inclòs l'apoderament dels comitès dels llogarets, l'establiment d'estructures comunitàries i la seva plena participació en el programa. La igualtat de gènere juga un paper fonamental en la correcta implementació dels Farmers: per això es dóna prioritat a la millora del paper de les dones ia la integració de la seva experiència en activitats com el cultiu d'hortalisses el processament de les mateixes o el seu posterior comercialització en els mercats locals.

Nova oportunitat en la lluita contra el canvi climàtic-img1
Nova oportunitat en la lluita contra el canvi climàtic-img2
Nova oportunitat en la lluita contra el canvi climàtic-img3