Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Moçambic, un any després del pas de cicló Idai

12-03-2020

Durant la nit de l'14 a el 15 de març de 2019, Moçambic, Malawi i Zimbabwe van ser víctimes del que l'ONU va considerar com "la pitjor tempesta succeïda mai en l'Hemisferi Sud": el cicló Idai, que va afectar a més de 2,6 milions de persones.

La província de Sofala, al centre de el país, i la ciutat de Beira, van ser arrasades per les pluges torrencials i ratxes de vent de fins a 220 km / h, causant centenars de milers de damnificats, persones sense llar i quantiosos danys materials, inclosa la pèrdua de collites i la destrucció d'escoles.

Aquesta setmana es compleix l'aniversari d'aquesta terrible catàstrofe. Un drama que va afectar a més a un dels països més pobres de la Terra, amb el novè pitjor índex de desenvolupament humà.

Pocs dies després de la catàstrofe, Humana va posar en marxar la campanya 'AJUDA A MOÇAMBIC' amb la finalitat de reunir fons que es destinaran a distribució de roba, aliments, potabilització d'aigua i assistència mèdica, com a part de la Campanya d'Assistència i Emergència posada en marxa per ADPP Moçambic, soci local de la Fundació.

Volta a les aules a les escoles de ADPP Moçambic

Un any després d'aquest fenomen, les conseqüències s'han vist incrementades a causa de les fortes inundacions registrades el mes passat a Sofala, Moçambic encara té escoles sense sostre. Només el 10% de les aules de país afectades pel Idai han estat rehabilitades. No obstant això, els estudiants de les escoles de ADPP Moçambic assisteixen ja amb normalitat a classe, si bé el començament de l'any escolar es va haver de posposar.

ADPP també ha brindat suport a les víctimes de les inundacions de febrer, distribuint productes bàsics i oferint assistència a 1.900 famílies desplaçades com a resposta d'emergència a aquesta crisi humanitària.

Recuperació de l'activitat agrícola després de la pèrdua de les collites

El programa Club d'Agricultors de ADPP Moçambic que té com a objectiu ajudar els petits agricultors a augmentar la seva producció i millorar els seus ingressos, va finalitzar l'any amb un balanç positiu, tot i que totes les collites es van perdre amb el cicló. Les dades de l'organització mostren que si un pagès anteriorment produïa 1100 kg / ha d'arròs, actualment produeix una mitjana de 3500 kg / ha, més de tres vegades la producció inicial, gràcies als esforços duts a terme.

Emílio Pelena, Tècnic Agrícola de ADPP Moçambic al districte de Nhamatanda, en Sofala, explica que la zona va ser molt castigada pel Idai: "La població va haver d'abandonar les seves cases i buscar refugi". Afortunadament, després d'un any des de la tragèdia, podem veure que els habitants de les regions més afectades ja han reconstruït les seves llars. A més, tot i que les seqüeles encara són evidents, la força i la determinació de el poble moçambiquès han posat de manifest la capacitat de recuperació i resiliència de la població davant d'una catàstrofe natural d'aquest calibre.

Moçambic, un any després del pas de cicló Idai-img1
Moçambic, un any després del pas de cicló Idai-img2
Moçambic, un any després del pas de cicló Idai-img3