La joventut africana segueix sent la clau

25-02-2019

El desenvolupament sostenible i el futur d'aquest Planeta passen per l'Àfrica Subsahariana. És més, passen pels joves d'aquest continent. Malgrat els avenços que s'han aconseguit en les últimes dècades en aquesta part del món pel que fa a lluita contra la pobresa es refereix, un dels grans handicaps als quals fa front és el ràpid creixement de la seva població i els majors recursos que requereix.

Així, gairebé el 60% dels africans és menor de 25 anys (a Europa, el 27%) mentre que la mitjana d'edat és de 18 anys (35 a Amèrica del Nord i 47 al Japó). A més, la seva població es duplicarà d'aquí al 2050, el que significa que encara que el percentatge de pobresa al continent es reduís a la meitat, el nombre de persones que la pateixen seguiria sent similar a l'actual.

Això suposa que a mitjans d'aquest segle el 86% de les persones que viurà en situació de pobresa ho farà a l'Àfrica Subsahariana. Així ho indica el segon informe Goalkeepers, difós per la Fundació de Bill i Melinda Gates.

Àfrica: invertir en les persones perquè el món avanci

Aquest informe posa de manifest que 'invertir en la joventut africana és clau perquè el món avanci'. La Fundació Gates torna a apuntar a l'Àfrica com a pedra angular per reduir la pobresa a través de la millora de les condicions sanitàries i l'educació dels més joves, principalment.

Des Humana valorem de manera positiva que veus amb tanta capacitat d'influència en l'opinió pública com la de Bill Gates posin el focus en l'Àfrica Subsahariana, en la joventut, en la formació i la salut com a eixos del desenvolupament sostenible. Si això ajuda a revifar el debat en la societat i al fet que els governs i els donants públics i privats redoblin els seus esforços en el continent, hem de considerar com una cosa bona per a les comunitats africanes i per al conjunt de la humanitat.

Humana People to People: dècades de labor a Àfrica

Organitzacions com Humana porten dècades treballant principalment en aquesta part del món, concentrant els seus esforços en l'educació de nens i joves, en considerar que és una excel·lent palanca per aconseguir la millora de les seves condicions de vida.

L'origen d'Humana People to People i les 30 organitzacions que la conformen es troba en els moviments de lluita contra l'Apartheid. L'experiència acumulada des de llavors mostra que els progressos són importants, primer amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i ara amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030 com fulls de ruta. Però, tot i això, no podem baixar la guàrdia, ni de bon tros, per consolidar els avenços aconseguits: el creixement de la població africana s'està veient acompanyada d'un augment de les inversions internacionals, que s'ha de traduir en una menor dependència de l'FMI , per exemple.

En línies generals, els països de la zona gaudeixen de cada vegada més gran estabilitat política. Tot això hauria de reflectir-se en un augment de l'esperança de vida, uns millors sistemes de salut i educació, amb taxes d'escolarització més altes a secundària. A mig termini tot això ha de tenir continuïtat en un major desenvolupament sostenible del continent i de les persones que l'habiten, així com en la seva capacitat d'afrontar els nous reptes que tenen per davant, en els quals hem d'estar plenament involucrats.

Hem redoblar els esforços i aprofitar l'impuls mediàtic que donen entitats com la Fundació Gates perquè cali en les societats de tot el Planeta un missatge clar que portem repetint des de fa dècades:

Àfrica, sí, sens dubte. Ara més que mai.

Jesper Wohlert

European Partnership Director Humana People to People

La joventut africana segueix sent la clau-img1
La joventut africana segueix sent la clau-img2