Humana i la lluita contra la tuberculosi, la malaltia oculta

23-03-2018

La tuberculosi és una malaltia pulmonar infecciosa que provoca la mort de més de 4.500 persones al dia, segons dades de l'Stop TB Partnership. És una de les 10 principals causes de mort a tot el món i la primera entre les persones amb VIH.

Aquestes dades posen de manifest la necessitat de dur a terme accions coordinades entre els actors per augmentar la detecció, el diagnòstic i l'accés al tractament. Cada 24 de març se celebra el Dia Mundial de la Tuberculosi, bon moment per posar de manifest la importància de redoblar les accions contra ella i que no romangui com una malaltia gairebé oculta.

Malgrat els esforços i iniciatives internacionals per frenar la malaltia, es registren cada dia més 28.500 nous casos de tuberculosi. En total, prop de 2.000 milions de persones estan infectades amb el virus de la tuberculosi, segons l'OMS. La tuberculosi és una malaltia que té cura sempre que es diagnostiqui a temps i el tractament es segueixi al peu de la lletra.

Humana i la lluita contra la tuberculosi

Humana People to People considera indispensable unir esforços en l'àmbit de la política i la cooperació internacional perquè aquesta malaltia sigui objecte d'una major consciència pública i rebi els recursos financers necessaris per a ser combatuda amb garanties.

ADPP-Moçambic és responsable de la coordinació del programa pilot TIMS desenvolupat des 2016 a vuit països: Zàmbia, Malawi, Botswana, Swazilàndia, Namíbia, Moçambic, Lesotho i Tanzània. ADPP ha coordinat el treball d'altres cinc organitzacions d'Humana People to People i tres entitats no governamentals més per a la recerca activa de casos de tuberculosi a les poblacions mineres de la regió. TB Alert ha proporcionat suport tècnic durant tot el programa.

Aquesta programa pilot s'ha basat en l'experiència acumulada d'Humana a la lluita combinada contra el VIH / SIDA i la tuberculosi a través dels seus programes TB-TC i TCE (Total Control of the Epidemic). Es tracta de la primera acció d'aquest tipus implementada a nivell regional. El model es basa en la prevenció i en la difusió d'informació entre els membres de la comunitat, treballant casa per casa per augmentar el coneixement de la població, així com facilitar la detecció de tuberculosi i la realització de proves del VIH. També ha facilitat el tractament en centres de salut. El programa també té com a objectiu fer front al creixent nombre de casos de co-infecció entre la població minera.

Casos d'èxit

Un exemple dels bons resultats aconseguits amb el programa TIMS a Moçambic és el cas d'André Bombe. André va treballar 30 anys a les mines de platí a Sud-àfrica. En 2016 una de les persones vinculades a TIMS a través d'ADPP-Moçambic es va interessar per la seva situació. André li va explicar que feia quatre anys sentint-se malament i que mai s'havia fet una prova de TB tot i que havia acudit diverses vegades a l'hospital. Després del corresponent diagnòstic, al juliol de 2017 Bombe va completar el tractament. Avui està completament recuperat. A més, ell i la seva família s'han convertit en promotors de la campanya 'TB Faça o teste' a la comunitat de miners.

Durant el desenvolupament de TIMS, ADPP-Moçambic ha identificat 170 casos de tuberculosi només a la ciutat de Xai-Xai, a la província de Gaza. Són només una mostra del treball desplegat en el marc d'aquest programa.

Humana i la lluita contra la tuberculosi, la malaltia oculta-img1
Humana i la lluita contra la tuberculosi, la malaltia oculta-img2