Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Humana inicia el servei de recollida selectiva del residu tèxtil a Gavà amb la instal·lació de 33 contenidors

08-09-2021

L’Ajuntament de Gavà i Humana Fundación Pueblo para Pueblo han signat un acord per a la gestió del servei de recollida selectiva del residu tèxtil a la ciutat. S’hi ha instal·lat 33 contenidors a la via pública on dipositar-hi la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen i als quals se’ls hi dóna una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. El municipi del Baix Llobregat supera els 47.000 habitants, per tant disposa d’un contenidor per cada 1.425 persones.

La presentació oficial del nou servei s’ha dut a terme al costat d’un contenidor situat al carrer de Viladecans. Per part del Consistori hi ha assistit l’alcaldessa, Gemma Badia; en representació d’Humana hi ha anat Joana Ma Badell i Àgata Soler-Roig, vicepresidenta del Patronat i responsable de l'àrea de Recollida a Catalunya, respectivament.

“Estem molt contents que Gavà s'uneixi a la cada vegada més extensa xarxa de reutilització del tèxtil usat. Quan augmenten els registres de recollida selectiva també ho fan les possibilitats de reutilitzar aquestes peces o bé de recuperar-ne les matèries primeres. El residu tèxtil es converteix en un recurs amb una segona vida amb què contribuïm a la sostenibilitat del planeta”, ha afirmat Àgata Soler-Roig.

Joana Ma Badell ha assegurat: “Administracions, organitzacions i ciutadania hem d’esforçar-nos per a conscienciar sobre la importància de dipositar el residu tèxtil en el contenidor adequat per donar-li una segona vida, amb una finalitat social”.

“Estem molt contents de l'inici del servei. La recollida de roba és molt necessària, la ciutadania necessita tenir punts pròxims on dipositar els articles que ja no utilitza. A més, estem molt satisfets que els nostres veïns comptin ara amb més punts de recollida, ja que hem passat de 16 contenidors que teníem l'any passat als 33 actuals", ha afirmat l’alcaldessa de Gavà.

Badia ha fet una crida a la ciutadania: “El que fa falta ara és fer un ús correcte d'aquests contenidors”. I ha afegit: “Properament, amb l'arribada del fred, vindrà un canvi d'armari i serà el moment de poder donar una segona vida a aquesta roba, poder recuperar-la i reutilitzar-la o reciclar-la. És un procés que forma part de l'economia circular, tan important per a Gavà”.

Els residus tèxtils s’han convertit en un problema global: el consum de roba ha crescut de forma accelerada i la seva vida útil cada vegada és més curta. Es calcula que al voltant del 40% de la roba que tenim als armaris no es fa servir durant tot l’any. Tanmateix, l’Agència de Residus de Catalunya indica que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadà llença aproximadament 20 quilos de roba, de mitjana.

Malauradament, els gestors autoritzats només en recuperen una petita part: segons dades del 2020, la recollida selectiva representa el 10,6% del total de residus tèxtils provinents del consum a les llars (2,3 kg per habitant i any). La resta acaba a la fracció de residus no reciclables.

Paradoxalment, la recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat.

Humana inicia el servei de recollida selectiva del residu tèxtil a Gavà amb la instal·lació de 33 contenidors-img1
Humana inicia el servei de recollida selectiva del residu tèxtil a Gavà amb la instal·lació de 33 contenidors-img2
Humana inicia el servei de recollida selectiva del residu tèxtil a Gavà amb la instal·lació de 33 contenidors-img3