El vídeo participatiu com a eina de cooperació

29-06-2015

Demà s'estrena a Londres 'We are Teachers', un vídeo participatiu en el qual col·labora Humana People to People i DAPP-Malawi, soci local de la Fundació en aquest país, i l'objectiu és millorar els programes de formació de professors en zones rurals . Compta amb el suport de The Open University i Catcher Mitjana Social.

Ser un bon professor

La producció del vídeo va ser duta a terme per sis professors de les escoles rurals d'educació primària de Nasonjo i Matindi, al districte de Blantyre, dos d'ells procedents de les escoles de capacitació de mestres d'DAPP-Malawi. Una de les claus va ser la selecció dels participants, amb la finalitat que procedissin d'escoles de professors diferents, per advertir les diferències entre elles, una cosa molt útil per millorar el programa docent de DAPP.

L'objectiu de la realització del curtmetratge va ser donar-los l'oportunitat de reflexionar sobre la seva tasca com a professors i professores donat el context en el qual treballen. Per això, el vídeo reflecteix les "experiències dels mestres a Malawi, especialment a les escoles primàries rurals", tal com explica Joseph Ng'ombe, un dels participants. "El vídeo mostra els reptes, els èxits, les activitats realitzades, les iniciatives que els professors promouen així com la cooperació entre ells, les comunitats i altres actors de la societat civil".

Tallers formatius

Els tallers formatius en què de definir el contingut del curtmetratge, van servir per identificar des del punt de vista dels professors quins elements converteixen un mestre en bon professor i quines àrees del seu treball són més importants per a la comunitat. 

Rick Goldsmith, de Social Media Catcher, creu que "el vídeo participatiu proporciona al grup una gran quantitat d'energia. Trenca algunes barreres de comunicació en tant que les jerarquies es relaxen, el que permet que les persones parlin dels problemes d'una manera dinàmica i més oberta ". Goldsmith afirma també que "proporciona una perspectiva concreta i real de les qüestions i temes que preocupen a la comunitat".

Cap dels sis professors tenia experiència en l'enregistrament de vídeo i en el maneig dels equips audiovisuals. No obstant això, amb la formació rebuda i el suport dels professionals de Catcher van ser capaços d'escriure el guió i dur a terme la gravació i edició del curt. Tot això els va ajudar a conèixer més sobre la seva tasca i experiència com a mestres ia poder compartir el seu punt de vista amb els pares i altres membres de la comunitat.

Avaluació de projectes

El vídeo ha servit també com a activitat pilot per considerar la seva utilitat en l'avaluació de l'impacte dels projectes d'Humana. Fent partícips als exalumnes dels centres de formació, el vídeo contribueix a identificar els resultats que la formació i el suport als professors proporcionat per Humana People to People tenen i com es poden millorar els programes en el futur.
Tot i que encara no és molt habitual, el vídeo participatiu està guanyant popularitat com a forma d'avaluar tant el context d'una comunitat, com el potencial impacte i els resultats de determinats projectes de desenvolupament.

-

El vídeo participatiu com a eina de cooperació-img1
El vídeo participatiu com a eina de cooperació-img2
El vídeo participatiu com a eina de cooperació-img3