El director de l’Agència de Residus de Catalunya visita la planta d’Humana

19-05-2025

Humana, gestor del residu tèxtil des de fa 38 anys, denuncia que el sistema actual de reserva de contractes públics per a la recollida selectiva del residu tèxtil a Catalunya “redueix la competència real, afavoreix un lobby tancat i perjudica entitats com Humana”. Així li ha expressat l’entitat de l’economia social al director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Albert Planell, que ha visitat la planta de preparació per a la reutilització (PxR) del tèxtil que l’organització té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).


“He pogut conèixer de primera mà la feina d’Humana, que té un sistema de treball molt elaborat per donar una segona vida a la roba usada. És un dels actors importants del sector a Catalunya”, ha explicat el director de l’ARC, que ha afegit: “Hi ha molta feina a fer per a multiplicar les ràtios de recollida i evitar que acabin en abocador”.


Les administracions locals són els principals organitzadors de la recollida de tèxtils postconsum, i per això realitzen licitacions públiques per a adjudicar-ne el servei. La Llei 7/2022, de 8 d’abril, de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular determina que hi hagi una reserva de mercat del 50% de l’oferta pública de la recollida de residus per a contractes amb empreses d’inserció i centres especials de treball autoritzats en la gestió de residus.


“No ens oposem a la reserva de contractes, al contrari, pot ser una eina útil i positiva si es fa amb criteris de pluralitat, com ara la divisió en lots”, assegura Rubén Fernández, promotor nacional d'Humana, que afegeix: “El problema és que la reserva aplicada com es fa i es promou en l’actualitat redueix la competència real i afavoreix sistemàticament un grup molt reduït d’operadors. Aquest funcionament afavoreix un lobby tancat i perjudica entitats com Humana, amb una trajectòria consolidada en reutilització i gestió sostenible del tèxtil des de fa gairebé quatre dècades”.


En aquest sentit, el director de l’ARC ha assegurat: “La llei planteja la reserva del 50% en aquestes condicions. Aquest percentatge és un mínim i és cada ajuntament qui decideix si l’augmenta o no”.


Sobre la situació actual del sector

La citada llei estableix l’obligatorietat des d’enguany de la recollida selectiva de roba usada a tots els estats de la UE. “A Catalunya, la recollida de residu tèxtil està estancada. A més, Humana perd quota de recollida any rere any, malgrat tenir una àmplia infraestructura i capacitat operativa. A més, cal dir que no recollim a cap municipi de més de 100.000 habitants”, reconeix el representant de l’entitat.


El director de l’Agència ha manifestat: “Estem treballant amb totes les entitats del sector, en el marc del Pacte per a la Moda Circular, perquè augmenti el nombre de tones de roba que es recuperen. No podem continuar amb aquesta moda de comprar barat i llençar, tenint en compte a més que la roba cada cop més és de més mala qualitat i no es pot tornar a aprofitar”.


Pel que fa al futur del sector, Humana considera que “cal aprofitar totes les infraestructures existents en el territori: contenidors, centres logístics, operadors amb experiència...”. “No podem permetre que quedin infrautilitzats. La clau és construir un model més inclusiu, eficient i transparent, que doni resposta al repte ambiental i social que representa el residu tèxtil. Humana reitera la seva disponibilitat i compromís per col·laborar amb administracions i altres agents per assolir aquest objectiu comú”, afegeix.


La planta de PxR de l’Ametlla del Vallès rep el residu tèxtil que Humana recupera a tot Catalunya. Té una superfície de 5.000 m2 i té un equip de 45 persones.


Dades globals a Catalunya

A Catalunya, amb un consum mitjà de 21,3 kg de productes tèxtils per persona i any, més de 134.000 tones de residus tèxtils es valoren energèticament o es llencen a l’abocador, i tan sols entre un 12% i un 13% es recull selectivament, segons l’Agència de Residus de Catalunya.
 

NOTÍCIES RELACIONADES

El director de l’Agència de Residus de Catalunya visita la planta d’Humana-img1
El director de l’Agència de Residus de Catalunya visita la planta d’Humana-img2
El director de l’Agència de Residus de Catalunya visita la planta d’Humana-img3