49/5000 COP25: Emergència Climàtica a Namíbia. Dóna ja

10-12-2019

Campanya de suport a les petites agricultores de Kavango, a Namíbia

La població de Kavango, a Namíbia, està a la vora de l'emergència climàtica. Per això, Humana posa en marxa el 7 de desembre aquesta campanya de Fundraising, Els fons obtinguts * es destinaran a la formació en agricultura de conservació de les comunitats més afectades, a la compra de llavors i la reparació i adquisició de bombes d'aigua amb les de seguir transformant zones àrides en camps de cultiu per assegurar que compten amb aliments suficients per a elles i les seves famílies.

Com és possible donar-ne?

* Aproximadament el 10% dels fons aconseguits es destinaran a despeses de gestió de la campanya. La resta es transferirà íntegramentea DAPP-Namibia perquè el dediqui a les finalitats descrites.

 

Namíbia i la lluita contra les conseqüències de l'canvi climàtic

Namíbia és un dels països que està vivint els efectes de l'escalfament global i d'aquesta emergència climàtica en què estem immersos. El seu clima sempre ha estat sec i amb pluges variables; el canvi climàtic està provocant que s'accentuïn aquestes condicions de per si molt difícils per a la població. El país pateix sequera des de 2013. Aquest any, el govern ha declarat la situació d'emergència per falta de pluges, que té un quart de la població en estat d'inseguretat alimentària, després de més de 27 mesos sense ploure, tal com informen els mitjans locals.

La situació és d'extrema gravetat, sobretot en el cas de les persones que depenen de les precipitacions per als seus cultius. Cada temporada sense pluges suposa uns sis mesos de manca de provisió d'aliments bàsics. Amb això, les famílies dels petits agricultors amb pocs ingressos es queden sense recursos per poder adaptar-se a aquesta terrible situació. Segons el Programa Mundial d'Aliments i UNICEF, un 24% de nens i nenes menors de 5 anys pateixen un retard en el seu creixement, que reflecteix en part la gravetat de la situació causada per la pèrdua de cultius bàsics durant els últims anys i el conseqüent dèficit d'aliments nutritius.

A les regions de Kavango Est i Oest, la majoria de la població depèn de l'agricultura de secà. Tradicionalment han rebut pluges suficients per poder conrear, tot i comptar amb un substrat poc fèrtil. No obstant això, amb la sequera hi ha llogarets que no han vist ni una gota de pluja en tres anys.

Enfortir la capacitat de resiliència enfront de l'canvi climàtic

El 2015, DAPP Namibia soci local d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo, va iniciar un projecte cofinançat per la Unió Europea per enfortir la capacitat de resiliència front a aquesta situació, fent servir el model Farmers Club de la Federació Humana People to People. Des de llavors, el projecte ha format a unes 700 agricultores en tècniques d'agricultura de conservació, que es basen en augmentar el rendiment de l'substrat i millorar l'eficiència de l'ús d'aigua. A més, cadascuna de les comunitats participants han creat un hort comunitari, equipat amb bombes d'aigua alimentades per energia solar, garantint així la provisió de l'aigua per als cultius.

Com a conseqüència de la sequera, tot just han aconseguit collir suficient blat de moro i gra per alimentar-se durant uns mesos, tot i adoptar tècniques de cultiu més eficients. En aquestes circumstàncies, els horts comunitaris han resultat ser essencials per a les famílies, que han pogut estalviar diners que abans gastaven en comprar verdures, ja que ara les conreen elles mateixes. En condicions normals, podrien fins i tot obtenir excedents i vendre'ls per tal obtenir alguns ingressos. Les participants de el projecte comenten que el fet de treballar de forma col·laborativa ha augmentat la sensació de comunitat entre ells, i es recolzen mútuament. Per exemple, si una dona no pot un dia anar a l'hort a treballar, les seves companyes tindran cura de la seva parcel·la o vendran els seus productes en el seu nom en cas que aconsegueixin una bona collita. Aquest suport social també suposa un element vital enfront de les condicions tan dures que afronta la comunitat.

Aquest projecte tracta de preparar a les famílies amb una bateria de recursos amb què afrontar condicions adverses com pot ser una sequera prolongada. Amb aquests recursos, poden adaptar-se als canvis segons arribin i diversificar les seves fonts de recursos. Així, l'horticultura i una economia més col·laborativa han permès millorar la seva situació socioeconòmica.

A la fi de el període de el projecte cofinançat per la Unió Europea a l'agost d'aquest any, 20 Farmers Club tenien instal·lats bombes d'aigua alimentades per energia solar en les seves hortes comuns, el que permetia obtenir millors collites amb abundants hortalisses. L'objectiu a més és que quan arribin les pluges aconsegueixin excedents la venda els permetrà guanyar entre 20 i 35 euros mensuals Aquests ingressos els podran destinar a l'educació dels seus fills, la compra de petits animals com cabres o gallines, el pagament de alguna despesa metge o bé la compra de cereals per complementar l'alimentació familiar.

COP25. MADRID- 2-13 DE DESEMBRE

Tres experts en canvi climàtic i agricultura sostenible d'Humana People to People estan ja acreditats per a participar en la Blue Zone de l'esdeveniment.

La Zona Blava correspon a l'espai administrat per les Nacions Unides en el qual tindrà lloc les següents activitats:

  • Vint-i-Cinquena Conferència de les Parts (COP25) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC).
  • Desè cinquena reunió de les Parts en el Protocol de Kyoto (CMP15)
  • Segona reunió de les Parts de l'Acord de París (CMA2).

 

49/5000 COP25: Emergència Climàtica a Namíbia. Dóna ja-img1
49/5000 COP25: Emergència Climàtica a Namíbia. Dóna ja-img2
49/5000 COP25: Emergència Climàtica a Namíbia. Dóna ja-img3