COP23, Índia i biogàs per lluitar contra el canvi climàtic

01-10-2017

Representants dels principals governs del planeta i de la societat civil es reuneixen aquesta setmana a Bonn, Alemanya, en l'anomenada COP23, per a una nova ronda de converses sobre el clima. Índia ja ha deixat la seva empremta, amb la intervenció durant el primer dia de la seva representant, Ravi Shankar Prasad. Si les nacions (riques), afirma, no segueixen les decisions preses en les conferències de Nacions Unides prèvies sobre el canvi climàtic, què confiança van a dipositar els països en desenvolupament en les decisions que s'adoptin en la conferència de Bonn?

Índia, que coneix molt bé els efectes del canvi climàtic, està en la primera línia de la lluita contra els seus efectes. L'escalfament global ha tingut un gran impacte en nombrosos sectors com l'agricultura, els recursos hídrics, la silvicultura i l'energia. Ningú és immune al canvi climàtic, però les seves repercussions afecten més als pobres que a qualsevol altre col·lectiu.

Humana People to People i l'exemple de Rajasthan

Humana People to People Índia ha unit esforços amb agricultors en l'estat de Rajasthan per construir comunitats sostenibles. L'objectiu és reduir la dependència dels combustibles fòssils, donar suport a agricultors i comerciants, i fomentar pràctiques ecològiques a través de la promoció de models més nets. Tot això contribueix a mitigar i adaptar-se al creixent desafiament del canvi climàtic. La idea és donar poder a aquests agricultors perquè creuen mecanismes de supervivència que ajudin a millorar els seus mitjans de vida en l'àmbit rural, protegint també l'entorn.

Rajasthan és un estat propens a la sequera que compta amb grans ramats de bestiar; no en va acull al voltant del 10,13% de la població ramadera del país. Humana People to People ha treballat amb les comunitats per establir plantes de biogàs, garantint així que el fem generat pels animals estigui disponible per a la generació d'aquest combustible, més net. Aquestes instal·lacions també produeixen un fertilitzant orgànic anomenat slurry: és una alternativa segura i rica en nutrients, que es pot aplicar a cultius i arbres, en contraposició als fertilitzants químics.

Biogàs, energia i obtenció de fertilitzants naturals

"Biogàs per millorar la qualitat de vida", és el nom d'un projecte impulsat el 2014 per Humana People to People Índia. Gràcies a la tasca desenvolupada, es van construir 400 plantes de biogàs, que van permetre millorar les condicions de vida de la població de 100 aldees al districte de Dausa. Gràcies a aquestes instal·lacions, les famílies tenen accés a energia neta per cuinar i il·luminar les seves cases. El slurry obtingut durant el procés de generació d'energia s'utilitza com a adob de granja el que permet augmentar la producció agrícola. També suposa una reducció de la despesa en fertilitzants químics, inclosos els plaguicides, i un alleujament per a la càrrega de treball de les dones.

Una anàlisi de l'impacte d'aquest projecte mostra millores no només en la producció agrícola sinó també a nivell familiar. Així ho testifiquen Sugni Gurjar i Ratiram Gurjar, de 45 i 52 anys respectivament, que resideixen de Garhdoobi, Bandikui. La seva família compta amb set adults i sis nens, que van a l'escola. La principal font de combustible de la família era la llenya, substituïda després gairebé del tot per biogàs.

Tenen un hort d'una mitja hectàrea on conreen per a autoconsum albergínies, chiles, pèsols i altres verdures de temporada. Van començar a utilitzar exclusivament slurry i, a la tercera collita després d'introduir aquest canvi, reconeixen que el rendiment ha estat més gran que abans, quan usaven fertilitzants i productes químics. "Les verdures són més grans i tenen més bon gust", confessen. La família creu que en un futur podran vendre els excedents, per això planegen tenir un hort més gran.

Humana People to People Índia ha facilitat la construcció de 737 plantes de biogàs en els estats de Rajasthan i Haryana, amb un impacte directe en més de 4.330 persones en els últims sis anys. S'espera que es construeixin 200 plantes més a la tercera fase del projecte, que finalitzarà el 2019.

COP23, Índia i biogàs per lluitar contra el canvi climàtic-img1
COP23, Índia i biogàs per lluitar contra el canvi climàtic-img2
COP23, Índia i biogàs per lluitar contra el canvi climàtic-img3