Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

40.000 kg de roba usada preparada per a la seva reutilització cada dia a Leganés

11-10-2021

La planta de preparació per a la reutilització que Humana té a Leganés es tracta del centre més gran d'Espanya dedicat a la gestió de l'tèxtil usat, inaugurat el 2010 i ampliat el 2018: en els seus 10.000 metres quadrats de superfície es processa el residu tèxtil procedent de els punts de recollida que l'entitat té a la Comunitat de Madrid, Galícia, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia.

La planta d'Humana compta amb una plantilla de 85 persones especialitzades en el processament de la roba i el calçat.

"És un procés manual recolzat en mitjans semi-mecanitzats, meticulós i àgil a el mateix temps, que garanteix el major aprofitament de la roba de vestir, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ens han donat, per dotar-les d'una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge. Així convertim els residus en recursos i els dotem d'un fi social ", afirma Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes de la Fundació.

Humana disposa d'una planta similar a l'Ametlla de Vallès (Barcelona), en què es processa el tèxtil recollit a Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Benefici ambiental i social de la gestió sostenible de l'tèxtil

La gestió responsable de l'residu tèxtil implica un doble benefici: el primer és ambiental, perquè redueix la generació de residus i evita que acabin en un abocador. Cada kg de roba que té una segona vida i no acaba en un abocador per ser incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2, segons la Comissió Europea. De gener a setembre, la gestió de l'residu tèxtil recuperat a la Comunitat de Madrid ha evitat l'emissió de 10.900 tones de CO2.

El segon benefici és social: consisteix en la creació d'ocupació verda, Humana genera una ocupació indefinit per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. A més, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades en els programes de desenvolupament en els països d'el Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH / SIDA, entre altres accions.

40.000 kg de roba usada preparada per a la seva reutilització cada dia a Leganés-img1
40.000 kg de roba usada preparada per a la seva reutilització cada dia a Leganés-img2