Una crida a l'acció per millorar l'educació

01-07-2014

La setmana passada va tenir lloc a Brussel · les la Global Partnership for Education Replenishment Conference, amb l'objectiu de promoure la inversió en educació durant el període 2015-2018.

L'organització ha sol · licitat als països donants, les fundacions i les entitats privades involucrades un total de 3.500 milions de dòlars per a la millora de l'educació en els 66 països en desenvolupament que formen part d'ella. En la mateixa línia, es va encoratjar als països en desenvolupament a augmentar en almenys un 20% els seus pressupostos d'educació.

Jesper Wohlert, coordinador general d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo, va ser l'encarregat de participar en la conferència en representació d'Humana People to People, com a membre del comitè del Task Force on Teachers for Education for All de la UNESCO.

Reducció dels fons

Poques persones podrien oferir arguments en contra del valor de l'educació en el desenvolupament de les comunitats; un valor, a més, ratificat per les aclaparadores estadístiques existents. No obstant això, malgrat l'acord mundial unànime sobre els beneficis que suposa la inversió en educació, des de 2010 els fons internacionals s'ha reduït a nivells equivalents al 2008.

La UNESCO estima que amb la despesa militar que els membres de l'OCDE s'efectuen en només sis dies-al voltant de 16.000 milions de dòlars-seria suficient per finançar un pla integral per acabar amb la bretxa educativa i assolir l'objectiu de desenvolupament del Mil · lenni relatiu a l'educació primària universal.

Els donants presents en la conferència de GPE s'han compromès més de 2.100 milions per a educació, fet que suposa un augment del 40% respecte a la quantitat promesa en l'anterior conferència de donants, celebrada el 2011.

Encara més encoratjador és el fet que 27 països en desenvolupament s'han compromès a augmentar la seva despesa en educació en 26.000 milions de dòlars en els pròxims quatre anys, el que representa un augment en els pressupost nacionals del 25%.

Crides a l'acció

La conferència va promoure set trucades a l'acció per aconseguir l'accés universal a l'educació i garantir la qualitat de la mateixa en els països en desenvolupament. Humana People to People treballa en la formació de mestres per tal que estiguin preparats per promoure l'educació inclusiva, proporcionar als més petits de les zones rurals un millor accés a l'educació, potenciar el paper de l'educació en la societat i construir una aliança sòlida amb pares, comunitat i autoritats per garantir que tots els nens i nenes i nens tenen accés a l'escola.

Formació de mestres

Humana treballa intensament amb els governs per comptar amb mestres ben preparats. Aquest treball es porta a terme tenint molt en compte les polítiques i objectius nacionals. Entre els aspectes clau de l'enfocament dels projectes d'Humana apareix la capacitació dels futurs docents com a agents del canvi en les seves comunitats i l'esforç perquè les persones es facin càrrec del seu propi aprenentatge i desenvolupament personal.

L'organització considera positius els resultats de la Conferència, especialment el creixement de la inversió en l'educació dels més petits, així com per la renovació del compromís internacional per aconseguir solucions a llarg termini per promoure el desenvolupament. "Esperem que sigui reflex d'un allunyament de la demanda de resultats a curt termini en les polítiques de finançament de nombrosos donants", comenta Wohlert. "En el passat, les presses per assolir determinades fites provocar que no poséssim l'atenció suficient en certs aspectes clau. Hem d'adoptar un enfocament amb visió de futur, holístic, per garantir que cada nen rep una educació de qualitat que l'ajudi a assolir el seu potencial ".

Algunes xifres

Heus aquí algunes xifres al respecte del perquè de la importància de l'educació de qualitat:

? 171 milions de persones podrien sortir de la pobresa si tinguessin habilitats bàsiques de lectura.
? Cada any d'educació disminueix un 20% la probabilitat que una persona jove participi en un conflicte armat.
? Garantir l'educació per a tots els nens i nenes a l'Àfrica podria augmentar el PIB anual del continent en uns 1.000 milions.
? Proporcionar educació primària a totes les nenes del Planeta reduiria la taxa de mortalitat materna en un 66% i salvaria 189.000 vides a l'any.

Una crida a l'acció per millorar l'educació-img1
Una crida a l'acció per millorar l'educació-img2
Una crida a l'acció per millorar l'educació-img3