Tuberculosi: La lluita que no cesa

16-10-2017

Un equip d'Humana People to People va participar recentment en la 48a Conferència Mundial de la Unió sobre Salut Pulmonar celebrada a Guadalajara, Mèxic. Davant  professionals de tot el món, la nostra companya Olga Guerrero, TIMS Programme Manager, va compartir els resultats del projecte TIMS que coordina ADPP-Moçambic, el soci local de la Fundació en aquest país.

La tuberculosi (TB) és una de les 10 principals causes de mort a tot el món i la principal causa d'entre les persones amb VIH, el que posa de manifest la necessitat de dur a terme esforços coordinats entre els actors per augmentar la detecció, el diagnòstic i l'accés al tractament.

Projecte TIMS

ADPP-Moçambic coordina el treball d'altres cinc organitzacions d'Humana People to People i altres tres entitats no governamentals, l'objectiu comú és lluitar contra la malaltia entre els empleats de mines de vuit països: Zàmbia, Malawi, Botswana, Swazilàndia, Namíbia, Moçambic , Lesotho i Tanzània.

"Hi ha molt interès per part dels donants i altres organitzacions en compartir les experiències en la recerca activa de casos de tuberculosi a la comunitat, i què és el que funciona i en què es pot millorar", explica Guerrero al seu torn de l'esdeveniment, "l'avantatge que té TIMS és que estem fent un projecte amb la mateixa metodologia en vuit països diferents i en contextos bastant variats, el que ofereix molta informació sobre què ha funcionat millor en diferents contextos".

"D'acord amb els estudis de prevalença que fan els països i l'Organització Mundial de la Salut, hauria d'haver un cert nombre de persones amb tuberculosi en tractament a cada país. No obstant això, les taxes de notificació són més baixes del que la prevalença estipula, és a dir: hi ha casos que no són registrats. Aquest és un dels principals problemes a què ens enfrontem ", afegeix.

La Conferència Mundial de la Unió sobre Salut Pulmonar és la major reunió de metges i treballadors de salut pública, directors de programes de salut, legisladors, investigadors i defensors del món que treballen per posar fi al sofriment causat per malalties pulmonars, amb un enfocament específic sobre els desafiaments que afronten els països amb ingressos mitjans i baixos. Dels 10 milions de persones que moren cada any per malalties pulmonars, al voltant del 80% viu en aquests països de recursos limitats.

Ib Hansen, president d'Humana People to People: 'Podem afrontar el repte de la tuberculosi, controlar i mitigar la malaltia

En un article publicat a devex.com, el portal especialitzat en informació per a la comunitat global de cooperació al desenvolupament, el president d'Humana People to People, Ib Hansen, explica que les principals crisis mundials de salut de les últimes dècades (per exemple, l'inici de l'epidèmia de VIH a finals de 1970 i el brot d'ebola a l'Àfrica Occidental en 2014) s'han abordat, controlat i mitigat cada vegada millor a través de la col·laboració concertada i sostinguda, en gran part dirigida per la societat civil i les comunitats afectades,

La tuberculosi no és una d'aquestes crisis, explica. Si bé el nombre de morts a nivell mundial per tuberculosi va disminuir en un 22% entre els anys 2000 i 2015, ara és responsable de més morts que el VIH o la malària. Hansen reitera que el 2015 la tuberculosi va ser una de les 10 principals causes de mort al món, amb una estimació de 10,4 milions de nous casos al món, és a dir: aproximadament un cas nou per cada 721 habitants.

A més, un nombre creixent d'aquests casos coincideix amb la infecció de l'assassí mundial més conegut, el VIH / SIDA, amb una incidència de coinfecció amb taxes elevades de mortalitat. El 2015, 1,8 milions de persones van morir de tuberculosi, dels quals 0,4 milions també eren VIH positius.

No obstant això, a diferència de la SIDA, la tuberculosi s'ha situat fins a cert punt sota el radar de la consciència pública mundial, rebent una mera fracció dels esforços internacionals dedicats a combatre altres grans epidèmies en els últims 30 anys. Una major voluntat política, col·laboració i lideratge internacional ajudaria a combatre aquesta malaltia, igual que un major finançament i investigació de noves soques de tuberculosi resistents als medicaments i les complexitats de la coinfecció.

A falta d'un enfocament directe de la comunitat internacional, la prevenció de la tuberculosi ha caigut en gran mesura en mans de la comunitat mèdica, amb poca inversió de la societat civil o les comunitats afectades, i això és fonamental per prevenir la propagació de la malaltia en el futur.

 

 

Un model per a tothom

Aquests grups estaven, i segueixen estant, a l'avantguarda de la promoció d'enfocaments sostenibles per problemes de salut i pandèmies a tot el món, sobretot en relació amb la detenció de la propagació aparentment exponencial de la infecció pel VIH. Humana People to People va desenvolupar i implementar el Total Control of the Epidemic (TCE) en 12 països, arribant a més de 6,5 milions de persones i exercint de model per als esforços de prevenció del VIH a tot el món.

Hansen insisteix en l'article en que es necessita desesperadament un enfocament similar per fer front a la crisi de la tuberculosi. Si bé és essencial invertir més en investigació i tractament, els factors que impedeixen reduir encara més els casos globals de tuberculosi s'han d'abordar a un nivell més localitzat. L'estigma, la desconfiança i les creences falses entre les poblacions afectades només poden abordar-se a través del compromís directe, el desenvolupament de la confiança i, fonamentalment, amb enfocaments provats per a la prevenció de malalties en aquestes comunitats.

La bona notícia és que sabem com fer-ho. L'èxit, tot i que tardà, en abordar l'epidèmia del VIH, ens proporciona un model replicable. I hi ha clars indicis que la implementació d'aquest model pot oferir resultats.

Consulta l'article íntegre de Ib Hansen punxant aquí

Tuberculosi: La lluita que no cesa-img1
Tuberculosi: La lluita que no cesa-img2
Tuberculosi: La lluita que no cesa-img3