Solucions locals per afrontar el problema global de l'aigua

19-09-2019

Històricament les societats han florit allà on trobaven aigua disponible; de la mateixa manera, s'han ensorrat a escassejar els recursos hídrics. Actualment la meitat de les ciutats més grans del món pateixen escassetat d'aigua i es calcula que la meitat de la població mundial viurà en aquestes circumstàncies en 2025. En l'última dècada hem avançat molt per assegurar l'accés a aquest recurs, tot i que 2.100 milions de persones encara no tenen accés a aigua neta; la població mundial, recordem, creix ràpidament, de manera que el problema aviat pot ser encara més gran.

Encara que l'aigua sembla abundant al nostre planeta blau, només el 0,014% és dolça i de fàcil accés. Atenent a la forma en què consumim aquest valuós recurs, no podrem aconseguir l'ODS 6 ni garantir "la disponibilitat i gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a tots". És essencial que la comunitat global s'uneixi per adoptar mesures dràstiques, per garantir el seu ús sostenible i salvaguardar-la.

L'accés a l'aigua potable és un dret fonamental; els governs tenen la responsabilitat de que sigui segur, net, accessible i assequible per a tothom. No obstant això, està lluny de succeir així en molts racons del món.

El lema de la Setmana Mundial de l'Aigua (WWW), celebrada a l'agost passat a Estocolm i en la qual un equip d'Humana People to People va ser present, ha estat "Aigua per a la societat, tots inclosos", un concepte alineat amb l'enfocament de l'ONU en aquest àmbit ( "Que ningú es quedi enrere"). Tot i les múltiples solucions tècniques innovadores disponibles, és essencial que aprofundim en comprendre al que ens enfrontem com a planeta: una creixent crisi mundial de l'aigua.

El paper de les inversions

Durant els sis dies de la WWW, els governs van anunciar noves i quantioses inversions en serveis essencials que inclouen: accés a aigua, serveis sanitaris i higiene (WASH, en les seves sigles en anglès); una millora de les condicions per a salvaguardar la higiene femenina. Amb tot això, reconeixen la crisi i els esforços en abordar-la. La majoria d'aquests fons, però, es canalitzaran a través d'eines de finançament del desenvolupament, administrades per governs, bancs i grans empreses.

Al llarg de la Setmana Mundial de l'Aigua hi va haver una notable absència del reconeixement del paper de la societat civil en la creació d'una demanda sostenible, el suport a comunitats situades en llocs aïllats i la provisió de serveis. I és que, per exemple, fins al 70% de les bombes manuals instal·lades a l'Àfrica subsahariana ja no funcionen; a les zones rurals i remotes, on la població més desfavorida gairebé no té veu, les institucions de finançament per al desenvolupament (DFI, en les seves sigles en anglès) i les inversions per si soles no generaran el canvi de paradigma necessari per transformar aquesta realitat .

La forma en què fem servir i interactuem amb l'aigua està íntimament relacionada amb les nostres creences culturals i la nostra visió del món. A Estocolm, mentre compartim la nostra experiència sobre la gestió del WASH, en què el lideratge de la comunitat és essencial, els assistents ens van preguntar entre altres qüestions com podem encoratjar la propietat i com assegurar que les persones tinguin accés a l'aigua a llarg termini. La resposta recau en els anomenats Chief Security Officer i els agents locals: ningú millor que ells coneixen les seves pròpies necessitats i poden proposar solucions per aconseguir la sostenibilitat en la gestió de l'aigua.

Un exemple, el programa d'accés a aigua desenvolupat per DAPP-Zimbabwe

El nostre soci local  DAPP-Zimbabwe ha implementat un programa de subministrament d'aigua, sanejament i higiene de dos anys en quatre districtes del país, liderat per la comunitat local. L'objectiu era millorar les pràctiques de sanejament, augmentar la capacitat i demanar suport per a construir noves infraestructures.

Aquest programa es basa en el principi que la infraestructura per si sola és insuficient per millorar la salut i la higiene. El gènere, la cultura i les relacions socials són qüestions que s'han d'abordar per aconseguir un canvi de comportament i l'èxit a llarg termini. La iniciativa també va involucrar a membres de la comunitat agrupats en clubs de salut, encoratjant el canvi col·lectiu, amb solucions innovadores i locals, el que va redundar en una major sostenibilitat a llarg termini. El programa va arribar a més de 8.000 llars i 20 escoles, amb més de 53.000 beneficiaris, inclosos 23.000 menors.

La creació de serveis sostenibles relacionats amb l'aigua, la propietat és comunitària, pot tenir un impacte molt positiu en les condicions de vida dels grups més vulnerables. És essencial mobilitzar i desenvolupar la seva capacitat perquè facin seves les solucions des del principi.

Per complir el lema "Aigua per a la societat, tots inclosos", es requereix una col·laboració que involucri totes les parts: empreses privades, corporacions, governs, agències internacionals i regionals, donants, ONG i comunitat científica.

Però el més important: requereix la participació inclusiva de les organitzacions i comunitats locals de la societat civil perquè les seves veus, perspectives i problemes siguin escoltats i actuïn. Es requerirà una discussió franca i una acció audaç i radical per abordar la crisi de seguretat de l'aigua.

David Kerkhofs és Coordinador del Programa d'Climate Change Adaptation d'Humana People to People

Article publicat per Thomson Reuters Foundation News

Solucions locals per afrontar el problema global de l'aigua-img1
Solucions locals per afrontar el problema global de l'aigua-img2
Solucions locals per afrontar el problema global de l'aigua-img3