Sobirania vs Seguretat alimentària, acaparament de terres, biocombustibles i casos d'èxit, Escribe texto o la dirección

22-09-2011

HUB Madrid va ser l'escenari triat el passat dimecres per la celebració de la Taula Rodona titulada 'El repte de la Seguretat Alimentària a l'Àfrica: casos pràctics d'èxit en àrees rurals', en què es va plantejar un interessant debat sobre temes com sobirania vs seguretat alimentària, acaparament de terres o la influència dels cultius dedicats a la producció de biocombustibles.

Ponències
María García, coordinadora de la Delegació de Veterinaris Sense Fronteres a Madrid, va centrar la seva exposició en temes com la concentració de terres, els biocombustibles i la necessària responsabilitat extraterritorial dels Estats, posant com a exemple concret el de Manica, a Moçambic.

Santiago Merino, tècnic de CIC Batá a Maputo, Moçambic, per la seva banda, va plantejar el valor de l'organització camperola i el treball amb organitzacions estructurades i comitès de seguiment com a espais de participació per a una major apropiació. Merino va destacar en la seva ponència el factor polític i organitzatiu de les comunitats per promoure el seu progrés.

Javier Gutiérrez, tècnic de projectes de Conemund, va centrar la seva exposició en el projecte de millora de la seguretat alimentària per a 600 famílies al Departament de Abalak, Níger que estan implementant. Aquest projecte contempla la posada en marxa de 10 horts comunitaris, diferents obres hidràuliques, motobombes, un millor accés a la terra i la creació d'horts hortícoles, entre altres actuacions.

Arantxa García, tècnica de projectes de CERAI-Centres d'Estudis Rurals i Agricultura Rural, va presentar, per la seva banda, una experiència d'agroecologia a Mauritània, país on estan duent a terme un projecte pilot de millora de la seguretat alimentària de 199 petits ramaders de les comunes de Ganki, Kaédi et Lexeiba, a la regió de Gorgol. García va posar com a exemple concret la importància de la llet en aquest context.

Bachir Afonso, project leader del Farmers 'Club de Cabo Delgado, Moçambic presentar les agrupacions d'agricultors com a element clau per promoure la seguretat alimentària i l'autoorganització dels col.lectius per afavorir el seu progrés.

Intercanvi d'experiències
Després de les diferents ponències, els assistents van participar amb les seves preguntes i dubtes, el que va permetre generar un interessant debat al voltant de la seguretat alimentària.
L'organització de la taula ha permès l'intercanvi d'experiències amb diferents organitzacions que implementen projectes en aquest àmbit, tots ells amb objectius comuns però amb filosofies que en ocasions són diferents.

Sobirania vs Seguretat alimentària, acaparament de terres, biocombustibles i casos d'èxit, Escribe texto o la dirección -img1
Sobirania vs Seguretat alimentària, acaparament de terres, biocombustibles i casos d'èxit, Escribe texto o la dirección -img2
Sobirania vs Seguretat alimentària, acaparament de terres, biocombustibles i casos d'èxit, Escribe texto o la dirección -img3