Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Sevilla. 21.02. Economia circular, residus i ocupació

15-11-2018

El proper 21 de febrer Humana organitza al CaixaFòrum de Sevilla la Jornada Tècnica 'Economia circular, residus i ocupació verda i d'inserció', en què es donaran cita des de personal tècnic especialitzat en protecció del medi ambient, representants de les administracions públiques, i persones procedents de l'entorn acadèmic.

L'esdeveniment s'organitza al voltant de dos blocs temàtics principals. El primer d'ells està dedicat a la importància d'una gestió sostenible dels residus per impulsar un model econòmic circular. El programa preliminar de la jornada inclou la participació de representants de la Junta d'Andalusia, LIPASAM, el Col·legi d'Ambientòlegs d'Andalusia i de la pròpia Fundació.

El segon dels blocs se centra en l'ocupació verda i la inserció sociosocial com a motors per enfortir models econòmics circulars. En aquest cas està prevista la presència de representants de l'Ajuntament de SevillaMadre Coraje, Aisol i Humana Integra.

Economia circular, de residu a recurs

L'economia circular, concepte íntimament relacionat amb la sostenibilitat, afavoreix una societat més eficient en l'ús dels béns i que utilitzi com a recursos aquells residus que no es puguin evitar, sempre que sigui tècnica i econòmicament possible. Les economies de tot el Planeta afronten un context d'escassetat de matèries primeres i urgents problemes mediambientals.

Han de, per tant, abordar aquests reptes per a ser plenament competitives i sostenibles. És evident la necessitat d'utilitzar els recursos de la forma més eficient possible, reduir malbarataments innecessaris i modificar les pautes de producció, consum i gestió de residus per contribuir
a una economia circular.

Es tracta de substituir una economia lineal basada en extreure, produir, consumir i llençar, per un model circular en el qual es reincorporen al procés productiu dels materials que contenen els residus per a la producció de nous productes o matèries primeres. En aquest plantejament, la reducció, la reutilització, el reciclatge o la valorització material constitueixen processos essencials

Economia social, economia verda i inserció sociolaboral

Quan parlem d'inserció laboral ens referim a accions per incorporar al mercat laboral a aquelles persones que tenen dificultats per a l'accés normatiu, persones generalment en situació de risc d'exclusió.

Sent l'accés a una ocupació un element d'autonomia i inclusió social, les iniciatives (públiques o privades), són imprescindibles en aquest àmbit. En línies generals, les actuacions previstes en el marc de la inserció laboral van molt més enllà d'una solució a l'ocupació ja que, en general, tracten de promoure l'accés a la plena ciutadania d'aquests col·lectius, mitjançant la incorporació al mercat laboral, fomentant la seva autonomia, mitjançant processos de formació i d'acompanyament personalitzat i d'estructures adaptades a les seves necessitats.

En aquest marc, les organitzacions d'economia social, d'economia verda i dins d'elles, les dedicades a la gestió i valorització de residus han demostrat ser un destacat motor per promoure la inserció sociolaboral.

Sevilla. 21.02. Economia circular, residus i ocupació-img1
Sevilla. 21.02. Economia circular, residus i ocupació-img2
Sevilla. 21.02. Economia circular, residus i ocupació-img3