Primers resultats del projecte de millora de la seguretat alimentària a Boane, Moçambic

23-06-2012

HOPE és un programa que treballa a favor de la mobilització de persones amb VIH / SIDA per assolir l'objectiu de viure la seva vida d'una manera positiva amb un patiment menor. A través d'aquest programa, les persones que són portadores es converteixen en una part activa, mitigant l'impacte de l'epidèmia.

Partint d'aquest plantejament, Humana desenvolupa a l'actualitat el programa HOPE Maputo, Moçambic, on les ràtios d'infecció de VIH s'han convertit en un desafiament a tots els nivells. Dins d'aquest, destaca el projecte de 'Reducció de la mortalitat infantil a través de la millora de la nutrició i les condicions de salut per a orfes i nens vulnerables a causa del VIH / SIDA a Moçambic, Districte de Boane', implementat amb la col·laboració de la Fundació Tragaluz.

Després de sis mesos de l'arrencada del projecte, el balanç és positiu, ja que els reptes plantejats s'estan aconseguint segons el previst:

-Increment de l'accés, la disponibilitat i el consum d'aliments vegetals rics en nutrients dels menors orfes i les seves famílies.

-Augment dels ingressos i el consum de productes avícoles dels involucrats.

Accions concretes

Partint d'aquests reptes principals, són diverses les accions implementades, entre les quals destaca la posada en marxa d'un camp model on els participants aprenen noves pràctiques agrícoles que després repeteixen als seus propis horts i vivers. 

De fet, 50 famílies han plantat directament a les seves hortes, aplicant-hi els coneixements adquirits. De la mateixa manera, s'ha establert un galliner amb capacitat de 300 pollastres. Fins al moment s'han completat quatre períodes productius, que han permès la producció de 1.000 pollastres addicionals, 400 dels quals s'han distribuït entre les famílies involucrades.

El camp model està situat al Centre de Dia a Beluluane, engegat gràcies al suport de l'Ajuntament de Las Rozas, i és on la població rep informació i formació sobre aspectes sanitaris i pot fer-se el test del VIH. Un altre dels aspectes essencials dels programes HOPE és proporcionar cures a orfes a causa del VIH / SIDA. 

En el cas concret d'aquest projecte, són 150 nens i nenes els que participen en les activitats promogudes, entre les quals destaca l'assegurament de la seva assistència a l'escola, comptant a més amb material escolar i uniformes, gràcies a la qual cosa no se senten discriminats per altres alumnes i les diferències econòmiques ja no són tan palpables com abans, redundant en la seva autoestima i les relacions socials. Aquesta vessant d'ajuda a la infància és molt valorada pel conjunt de la comunitat.

Primers resultats del projecte de millora de la seguretat alimentària a Boane, Moçambic-img1
Primers resultats del projecte de millora de la seguretat alimentària a Boane, Moçambic-img2
Primers resultats del projecte de millora de la seguretat alimentària a Boane, Moçambic-img3