Roba texana amb segona vida, així es confeccionen 120 davantals amb impacte social

01-01-2025

Una cadena de restaurants, un centre especial d'ocupació i un gestor de residus tèxtils. Són els tres actors d'una història d'èxit que demostra que la circularitat en l'àmbit tèxtil és possible, gràcies a un treball coordinat durant 9 mesos i amb finalitat social. Són els ingredients d'un projecte per a produir 120 davantals amb material reutilitzat procedent de la planta d'Humana a l’Ametlla del Vallès, confeccionats per persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental de Fundació Portolà i que avui vesteixen els treballadors de cinc restaurants en els aeroports de Madrid i Barcelona.


L'origen d'aquest projecte d’upcycling es remunta a 2024 quan Flax&kale, que gestiona 5 restaurants a Barcelona i Madrid, va pensar a vestir els seus empleats amb davantals realitzats amb material reutilitzat. “Volíem peces de roba sostenibles, amb material texà que, aparentment, hagués arribat al final de la seva vida útil”, explica Mar Barri, Màrqueting Manager de la cadena hostalera.


“Estem compromesos amb la reducció de residus i la implementació de pràctiques sostenibles en totes les àrees del nostre negoci”, continua Barri, “per això pensem que les peces texanes que no es venen o estan en mal estat podrien tenir un gran potencial per a ser reutilitzades i convertides en davantals únics i atractius mitjançant el mètode de patchwork”.


“La idea és fomentar l'economia circular, donant-li una segona vida a articles que, d'una altra manera, serien rebutjats. Creiem fermament en la importància d'aprofitar al màxim els recursos disponibles i minimitzar-ne l'impacte ambiental”, afegeixen des de Flax&kale. “Per això vam contactar amb Humana per a implicar-la en el projecte, amb la donació de pantalons denim, així com amb una dissenyadora que s'encarregaria de realitzar-ne un prototip”, explica Barri.


Seleccionats a la planta de l’Ametlla del Vallès

Entusiasmada amb el projecte, Humana es va encarregar de seleccionar centenars de peces de roba destinats a reciclatge, pantalons en la seva majoria, en la planta de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). A partir d'aquest material, la dissenyadora va realitzar diversos prototips fins que finalment va trobar el desitjat. Aleshores va entrar en escena la Fundació Portolà, un centre especial de treball d'iniciativa social que facilita la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental.

 

“Nosaltres vam assumir-ne la confecció”, explica María José Alepuz, directora de la fundació, “vam elaborar 120 davantals en dues versions diferents: amb peto i sense peto. Hi van participar 8 persones del nostre taller de confecció que van destinar-hi aproximadament 180 hores de treball. Aquest projecte representa una oportunitat real perquè persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental demostrin les seves capacitats, vam fomentar la inclusió laboral i el desenvolupament personal dins d'un entorn professional i de suport.”


Un treball de 9 mesos

Van transcórrer 9 mesos des de la concepció del projecte, les reunions inicials, la posada en marxa de l'acció, la selecció de les peces de roba, la confecció, les proves i la distribució als equips dels restaurants. El resultat final és un davantal original que a més compta amb una etiqueta amb un disseny propi, per a donar-li visibilitat a l'acció. Actualment, el llueixen unes 70 persones en dos restaurants de l'aeroport de Barcelona i tres al de Madrid i a més es troba a la venda en el restaurant situat al c/Tallers, 64 de Barcelona.


“Aquest projecte és un exemple perfecte d'economia circular per al tèxtil, a nivell molt local, amb finalitat social”, indica Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d'Humana, que afegeix: “És un exemple d'acció tangible i concreta de disseny upcycling i de col·laboració entre tres actors molt diferents per l'activitat que desenvolupen, i alhora amb valors molt semblants”.


“El projecte demostra que la circularitat en l'àmbit local és possible, és un cas d'èxit”, afegeix Mas, “animem a les empreses que repensin abans de comprar productes tèxtils nous. Donar oportunitats a tèxtils que ja van ser fabricats és una excel·lent idea”.
 

Roba texana amb segona vida, així es confeccionen 120 davantals amb impacte social-img1
Roba texana amb segona vida, així es confeccionen 120 davantals amb impacte social-img2
Roba texana amb segona vida, així es confeccionen 120 davantals amb impacte social-img3