Pensem i actuem junts contra la pobresa

17-10-2014

Avui se celebra el Dia Internacional de per a l'Eradicació de la Pobresa, amb el lema "No deixar ningú enrere: pensar, decidir i actuar junts contra la pobresa extrema".

És gairebé gairebé un embarbussament, la suma de moltes idees en un. Encara que és cert que resumeix el que es necessita perquè ens lliurem de la pobresa extrema.

El treball d'Humana es basa en l'ideal que una vida digna i autònoma és un dret humà; i lluitem colze a colze amb les comunitats més desfavorides perquè puguin assolir aquest dret. No és una idea nova - és la base de la Declaració Universal dels Drets Humans, el document fundacional de l'ONU, signada per primera vegada en 1948 Un objectiu bell i assolible; gairebé 70 anys després, estem en el camí per aconseguir-ho.

Molt lentament, els governs estan començant a adonar-se que el creixement no només pot ser econòmic; les empreses s'estan adonant que el benefici no ha està per sobre de totes les coses; els ciutadans estan disposats a pagar una mica més per allò que s'ha produït de forma amigable amb el planeta i amb les persones.

2.500 milions de persones segueixen vivint amb menys de 1,5 € per dia

Però encara ens queda molt més per fer. Encara hi ha 1.000 milions de persones a tot el món que no tenen accés a les formes més bàsiques de sanejament. Les nenes i les dones encara no gaudeixen d'igualtat de drets o autonomia en desenes de països. 2.500 milions de persones segueixen vivint amb menys de 1,5 € per dia.

Sumits en el nostre dia a dia, és fàcil no pensar massa en les persones que viuen sumides en la pobresa. En la majoria de les ocasions, deixem el treball de "salvar el món" en mans del nostre govern, de les Nacions Unides, i de l'equip humana de diverses organitzacions no governamentals, que demostren la seva tenacitat i empenta amb el seu treball diari, aquí i sobre el terreny. Però nosaltres, com a ciutadans, tenim un gran paper en la lluita contra la pobresa. Triem el que comprem, a qui l'hi comprem i la manera en què consumim.

Hem de canviar la forma en què vivim. Aquí al Nord, hem adoptat una cultura que diu que el nostre valor prové del que tenim. És una cultura insostenible que suposa un alt cost mediambiental i social que ens separa de la nostra pròpia humanitat. Es diu que el lloc on neixes - un factor que cap de nosaltres controla - determina si podràs o no gaudir dels teus drets més bàsics.

Un sistema que podem, i hem, canviar

En el nostre dia a dia, podem preguntar als comerços en els que fem la compra d'on ve el nostre menjar i com s'ha produït. Podem triar productes de comerç just o certificats amb segells com el de Rainforest Alliance. Podem ser més conscients de la nostra petjada de carboni. Podem consumir slow fashion. Podem preguntar-nos si anem a consumir tota aquesta mantega del recipient gran que està a 20 cèntims més car que el petit. Podem comprar peces second hand que estan en perfecte estat i són similars a les noves. Podem exigir que els fabricants de telèfons intel · ligents actualitzen els seus sistemes operatius de manera que no haguem de adquirir nous smartphones cada poc temps.

És cert que no tots podem treballar en cooperació o donar milions d'euros a una causa. Però podem parlar de la pobresa i sobre com gràcies a les nostres decisions aquí podem tenir impacte positiu sobre les persones darrere dels productes que consumim.

Quan un gran grup de persones, nascut de la suma de les decisions individuals per intentar millorar el món, decideix passar a l'acció, és possible aconseguir un canvi real i sostenible. Independentment de les idees polítiques, si tots i cadascun posem l'energia necessària, aconseguirem aquest canvi. Si cada un de nosaltres és capaç de variar el seu estil de vida fent-lo més amigable per al Planeta, podrem aconseguir-ho.

Per tant, anem a pensar, decidir i actuar junts contra la pobresa extrema, i no deixar ningú enrere.

Pensem i actuem junts contra la pobresa-img1
Pensem i actuem junts contra la pobresa-img2
Pensem i actuem junts contra la pobresa-img3