No hi ha revolució dins de la moda sense Secondhand

19-04-2021

La setmana de l'19 d'abril es celebra a tot el món la Fashion Revolution Week, reflex d'un moviment sorgit després del drama de l'Hotel Rana Plaza de Bangla Desh, el 2013, en què van morir més de 1.000 persones. Aquest any, el lema són els drets humans. Un cop més, es tracta d'un excel·lent moment per reflexionar sobre moda i reutilització.

En l'actualitat hi ha infinitat d'organitzacions i empreses que estan tractant de revolucionar el sector i estan incorporant pràctiques més sostenibles en la producció o implantant models de negoci diferents, fonamentalment basats en la reutilització (upcycling, lloguer de peces, Secondhand, etc.).

Paral·lelament, les grans marques han abraçat el concepte i el vocabulari de la moda sostenible, per tal de millorar les seves estratègies de màrqueting. Moltes ensenyes estan afegint termes com 'eco', 'orgànic' o 'reciclatge' a part de les seves peces o col·leccions, sumant a el mateix temps altres factors de sostenibilitat ambiental com la reducció de consum d'aigua i energia, la disminució de la seva petjada de carboni i l'ocupació de filatures i tèxtils reciclats.

Sense oblidar-se de l'plàstic, és clar, el plàstic, el diable antiecològic per antonomàsia: per això està resultant clau afegir una línia de producte fabricat amb plàstic reciclat i tractar de minimitzar l'ús de materials d'un sol ús.

Un consum més responsable, la clau

Però la clau segueix sent una producció més racional d'acord amb un consum més responsable. El consumidor acumula un gran poder i una enorme capacitat de millorar el sistema amb les seves decisions diàries: què compra, per què el compra, quin impacte ambiental i social té el que compra.

El model actual no és sostenible, els números són irrefutables. Els models verds i circulars, que generen un impacte social positiu, són els veritablement útils i imprescindibles en aquest escenari.

I aquí incideix sens dubte la moda Secondhand, la reutilització. Sembla clar que l'article més sostenible -sigui roba o qualsevol altre- és el ja fabricat. El 'close the loop' passa, obligatòriament, pel reciclatge, per suposat, però també per l'impuls de la reutilització.

S'ha dit en multitud d'ocasions que el mercat de segona mà és un pegat i no una solució a l'repte de la sostenibilitat en moda. Certament no és la solució, però per molt que es treballi en una transició cap a una moda 100% circular, l'Secondhand seguirà sent necessari. Indispensable. L'únic motiu: el consumisme.

És indiscutible: vam comprar roba per sobre de les nostres possibilitats i, sobretot, i molt més greu i perillós, de les de l'Planeta. Per això, per molt que la moda camini lenta però tant de bo inexorablement cap a la circularitat, el Secondhand serà necessari.

Perquè sense segona mà, no hi ha revolució completa possible en l'àmbit de la moda.

JOIN THE SECOND HAND REVOLUTION

No hi ha revolució dins de la moda sense Secondhand-img1
No hi ha revolució dins de la moda sense Secondhand-img2