No hi ha inversió exterior rendible sense desenvolupament local

17-11-2015

Perquè la inversió exterior espanyola triomfa a l'Àfrica ha de tenir en compte el desenvolupament de les comunitats locals, tal com ha ressaltat Luis Padró, director general de Casa Àfrica durant la seva intervenció a la trobada "Inversió exterior responsable i desenvolupament local", celebrat aquesta demà a Madrid. 

Durant la trobada s'ha analitzat com combinar les oportunitats de negoci a l'Àfrica Subsahariana, concretament a Angola, i els beneficis que pot comportar per a la pròpia empresa inversora i per al desenvolupament de les comunitats locals.

La trobada organitzada per Humana Fundación Pueblo para Pueblo, ha comptat amb l'assistència d'un grup de representants d'empreses amb interessos a Angola, com Nationale Nederlanden, i fundacions, com Creu Roja.

Estratègies de negoci més sostenibles i rendibles

Els assistents han seguit amb atenció les ponències de Marcello Gandolfi, director de Projectes de la Fundació Codespa, i Ricard Esparza, professor d'Economia i Coordinador de Projectes Internacionals del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), així com del propi Luis Padró. Els tres han posat de manifest com inversió exterior, rendibilitat, RSE i progrés de les comunitats conformen una equació possible i necessària.

El Coordinador General d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo, Jesper Wohlert, ha assegurat que "negocis responsables, empreses socials, cadenes de valor inclusives, i potencials oportunitats des de la base de la piràmide guanyen dia a dia major influència i popularitat. Les empreses ho saben i s'adonen que, integrant factors socials i mediambientals en les seves estratègies, són més sostenibles i rendibles a llarg termini ".

Joao Marcià Chilala, Conseller i Encarregat de Negocis de l'Ambaixada d'Angola a Espanya, per la seva banda, ha destacat que "Angola necessita socis estrangers per assegurar l'èxit; necessita l'empresariat espanyol, la diversificació de la seva economia perquè proporciona més opcions de creixement, més empreses i més ocupació ".

El director de projectes de la Fundació Codespa, Marcello Galdolfi, ha analitzat el desenvolupament dels mercats rurals a l'Àfrica Subsahariana, amb especial esment a la seva presència a Angola. Ha indicat que "com a economistes dedicats a la cooperació per al desenvolupament, concebem la inversió exterior combinada amb la inversió local per donar poder a les poblacions locals millorant la seva pròpia economia". Gandolfi ha afegit que "en aliança amb l'empresa privada, hem de veure-la com un agent d'innovació social".

Per la seva banda, el representant del Parc de Recerca de la UAB, Ricard Esparza, ha valorat la importància de la col·laboració entre universitats i empreses com a model de desenvolupament socioeconòmic. Ha destacat el valor de la transferència de coneixement entre universitats i entre empreses, amb la finalitat de promoure el desenvolupament. Esparza, a més, ha incidit en la importància de treballar amb els agents locals, ja que la població confia més en els projectes duts a terme quan conflueix la col·laboració entre l'empresa exterior i aquests agents.

De fet, aquesta trobada es porta a terme en el marc del projecte "Increment de la seguretat alimentària i de les activitats de producció de 1.000 famílies rurals a Cabinda, Angola", que la Fundació implementa en l'actualitat amb la ADPP-Angola i la cofinançament de la Unió Europea.

No hi ha inversió exterior rendible sense desenvolupament local-img1
No hi ha inversió exterior rendible sense desenvolupament local-img2
No hi ha inversió exterior rendible sense desenvolupament local-img3