Més de 20 anys a l'avantguarda de la lluita contra el VIH/SIDA

30-11-2021

El 2020 1,5 milions de persones van contraure el virus del VIH al món, segons ONUSIDA. Aquest any, el nombre de dones i homes que seropositius era de 37,7 milions. El nombre de morts per malalties relacionades amb la SIDA va pujar el 2020 a 680.000. Aquestes xifres posen de manifest que més enllà de la pandèmia per COVID_19, el VIH/SIDA continua sent un dels reptes de salut global a què la humanitat fa front actualment.

I avui, 1 de Desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, és un bon moment per recordar-ho.

Humana People to People i la lluita contra el VIH/SIDA

Humana People to People Sud-àfrica porta a l'avantguarda de la lluita contra el VIH/SIDA des de fa dues dècades. El 2002 va posar en marxa el seu primer projecte de Control Total de l'Epidèmia (TCE) a Braamfischerville, Soweto, a la província de Gauteng.

Al llarg dels anys, TCE ha involucrat més de 5 milions de sud-africans i sud-africanes en temes de prevenció, tractament i atenció sobre VIH. ONUSIDA Sud-àfrica estima que el 2020 només en aquest país hi vivien amb el virus del VIH 7,8 milions d'adults i nens. D'aquesta quantitat, al voltant de 7,2 milions en coneixien l'estat serològic; 5,6 milions estaven adherits a tractaments contra el VIH; i 5,2 milions han aconseguit la supressió de la càrrega viral.

Nonkululeko Hlatshwayo treballa com a Oficial de Camp del programa TCE al districte de Gert Sibande de la província de Mpumalanga. El seu treball es concentra en temes de prevenció, la realització de proves diagnòstiques en terreny i en tasques de suport a pacients amb tuberculosi:

“L'11 de gener estava fent la meva feina habitual, visitant porta a porta les famílies de Gert Sibande, per parlar-los de temes de prevenció, de la importància de fer-se les proves i de portar hàbits de vida saludables. Vaig aconseguir que una de les parelles que vaig conèixer aquell dia prenguessin consciència de la importància de tots aquests assumptes. Així que es van fer la prova del VIH, resultant tots dos positius”, explica Nonkululeko.

Els oficials de camp de TCE com Nonkululeko formen una xarxa agents sobre el terreny, molt integrada a la comunitat, per aconseguir que les persones que encara no coneixen el seu propi estat serològic ho facin, aconseguir l'adhesió als tractaments dels positius i donar suport als que estan en tractament per aconseguir la supressió de la càrrega viral. Tot això forma part dels objectius del Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH i la SIDA (ONUSIDA) coneguts com a Objectius 95-95-95, per acabar amb aquesta malaltia per al 2030.

"Els vaig oferir assessorament posterior i els vaig explicar la importància de prendre el tractament (ARV) combinant-lo amb una alimentació saludable per suprimir la càrrega viral", diu Nonkululeko.

La importància de la comunicació, el sentiment desperança i la necessitat de suport familiar

Quan una persona coneix que és positiu en VIH, la primera reacció és negar-ho i acusar la seva parella de ser-ne la culpable. Si no es gestiona bé, podeu degenerar en violència domèstica. Els oficials de camp de TCE tenen formació i experiència en aquests temes. Coneixen que es tracta de situacions molt delicades que cal intentar gestionar molt bé, per evitar els punts de ruptura.

Nonkululeko comenta que “ell no es va prendre bé la notícia; es mostrava incrèdul i demanava una segona prova, culpant la seva nòvia dient que va ser ella qui el va encomanar. Per això, les sessions de suport es van centrar en la comunicació i el desenvolupament d'un sentiment d'esperança i en la necessitat del suport familiar”.

TCE ajuda multitud de persones amb VIH perquè accedeixin als tractaments mèdics corresponents, acudint a un centre de salut. TCE crea estructures comunitàries que garanteixen l'adherència al tractament, rastreja i localitza aquells que no compleixen aquest tractament i ajuda a vincular-los al sistema sanitari.

"Estic molt content amb el programa TCE perquè les persones de la nostra comunitat ara tenen suport i informació sobre el virus i poden preguntar tot el que vulguin sobre el VIH sense por de ser jutjades", diu Nonkululeko.

Més notícies

Més de 20 anys a l'avantguarda de la lluita contra el VIH/SIDA-img1
Més de 20 anys a l'avantguarda de la lluita contra el VIH/SIDA-img2
Més de 20 anys a l'avantguarda de la lluita contra el VIH/SIDA-img3