Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Laos: desenvolupament comunitari i agricultura més enllà de la pandèmia

30-06-2020

Humana Fundación Pueblo para Pueblo a Laos segueix a molt bon ritme amb el programa 'Partnership for Improved Nutrition in Lao PDR ", posat en marxa de la mà de Health Poverty Action, l'Oficina de Salut de la Província de Khammuane i la Unió Europea, com a part dels esforços de el moviment global "Scaling Up Nutrition" (SUN).

El programa, implementat en 6 districtes de la província de Khammouane, té com a objectiu millorar la nutrició i la seguretat alimentària de 5.000 llars, fent especial atenció a les poblacions més vulnerables com ara nens i nenes menors de 5 anys, dones adolescents i dones en edat fèrtil, migrants i minories ètniques. El projecte està beneficiant de manera indirecta prop de 400.000 homes i dones de 583 llogarets de la província.

Alentiment de l'activitat amb motiu de l'confinament

La possible propagació de la COVID19 i les mesures de confinament adoptades pel govern de Laos alentir durant algunes setmanes l'activitat normal de el projecte. Així, va disminuir el nombre de visites a terreny, de manera que l'equip es va concentrar en tasques administratives i en reunions preparatòries, assegurant el distanciament social i adoptant les mesures d'higiene i protecció corresponents. És cert que la incidència en el país de la COVID19 ha estat mínima, amb només 19 casos diagnosticats i cap víctima, fruit en gran part d'aquestes mesures de confinament.

A poc a poc el treball de camp i el contacte continu amb les comunitats s'ha anat reprenent. Els horts model, en els quals els petits agricultors aprenen noves tècniques de cultiu, funcionen ja amb normalitat. De fet, ja estan recollint les primeres verdures. Kuanta Khienmany és una de les participants en l'acció: "Solíem conrear vegetals de forma individual, però ara ho fem tots junts, en els camps comunitaris. Això ens fa més forts com a comunitat. Des que em vaig unir a el projecte, he après molt sobre agricultura ecològica. Estic embarassada del meu tercer fill i és molt bo per a mi i la meva família tenir la possibilitat de menjar més verdures i comptar amb una alimentació més variada ".

El treball dels instructors agrícoles mà a mà amb els petits agricultors és essencial. Vilath és un d'aquests 20 instructors (7 d'ells són dones). La seva tasca es desenvolupa en els districtes de Mahaxay i Yommalath. El mateix Vilath comenta que "un dels meus objectius és que els pagesos augmentin la productivitat dels seus horts i, amb això, millorem seu manteniment i el de les seves famílies".

Visites a terreny per al seguiment dels progressos assolits

Recentment s'ha dut a terme una visita amb diferents autoritats provincials i de districte d'agricultura i sanitat, incloent a més als governadors dels 6 districtes implicats en el projecte, per conèixer de primera mà els treballs i els avenços registrats durant els últims mesos. Un exemple són les sessions de formació sobre selecció de llavors i col·locació dels plançons hortícoles en els horts. A el mateix temps es van dur a terme diverses reunions preparatòries de les activitats que es van a realitzar pròximament.

Laos: desenvolupament comunitari i agricultura més enllà de la pandèmia-img1
Laos: desenvolupament comunitari i agricultura més enllà de la pandèmia-img2
Laos: desenvolupament comunitari i agricultura més enllà de la pandèmia-img3