Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

La vacuna contra la COVID-19 ha de ser un 'bé públic mundial'

30-08-2021

La pandèmia per coronavirus segueix causant estralls en determinades zones de l'Planeta, per culpa de les noves variants de virus i les successives onades. Per això, segueix sent indispensable per tal de el monopoli de la fabricació de les vacunes i la seva distribució equitativa, universal i gratuïta.

La fi de la pandèmia no arribarà fins que la majoria de la població estigui vacunada, independentment de la seva condició social o lloc de naixement o residència.

La variant Delta ja ha provocat una 'Pandèmia entre els no vacunats', a l'quedar més que demostrada l'efectivitat de les vacunes: un cop s'ha rebut la pauta completa, les probabilitats de morir a causa de la malaltia es redueixen considerablement.

A 16 d'agost i segons xifres de l'OMS, són ja més de 200 milions de persones les que han contret el virus, mentre que la xifra de víctimes supera els 4,3 milions. Mentre, Pfizer, BioNTech i Moderna segueixen assignant més de el 90% de les vacunes produïdes als països rics.

Segons l'informe Great Vaccine Robbery de People 's Vaccine Alliance, a la qual Humana pertany, les grans farmacèutiques estan dificultant l'augment de l'oferta de vacunes a el temps que estan elevant els seus preus. Els últims estudis sobre la tecnologia ARM assenyalen que el cost de cada dosi és de tan sols 1,18 dòlars.

Per evitar aquesta "vacuna apartheid" cal trencar els monopolis i permetre la competència de vacunes genèriques que permetin augmentar l'oferta i disminuir els preus. Els governs dels països desenvolupats han d'insistir que la tecnologia i el coneixement de les vacunes es comparteixi mitjançant una exempció temporal dels drets i regles de propietat intel·lectual a través de l'Organització Mundial de Comerç.

És gravíssim que els fons que els països rics podrien estar dedicant per combatre la fam o per millorar els sistemes de salut global els dediquin a fer encara més riques a les companyies farmacèutiques. Des de l'inici de la pandèmia a l'almenys hi ha 9 nous multimilionaris vinculats a aquestes companyies, que sumen una fortuna de 19.300 milions de dòlars.

Fins que la vacuna no sigui un 'bé públic mundial' i les grans corporacions comparteixin la seva tecnologia, la població de tot el món segueix en perill.

Humana People to People és membre de Peoples Vaccine

La vacuna contra la COVID-19 ha de ser un 'bé públic mundial'-img1
La vacuna contra la COVID-19 ha de ser un 'bé públic mundial'-img2