La reutilització de tèxtil és clau per a la creació de llocs de treball verds

16-05-2022

La reutilització és essencial en la transició cap a una indústria tèxtil circular i la creació de llocs de treball verds, no en va és un sector en creixement que viu un moment crucial. I és que la legislació europea i espanyola han situat a l'agenda un sector a l'alça: per exemple, la venda de peces de roba a les botigues de moda secondhand d'Humana ha augmentat un 11,8% el 2021 respecte a 2019, abans de la pandèmia. L'altra cara de la moneda és que a Espanya es genera anualment més d'un milió de tones de residus tèxtils, de les quals només se'n recuperen 110.000 tones.

Amb motiu del Dia Mundial del Reciclatge, que se celebra el dimarts 17 de maig, Humana recorda que la recuperació i posterior gestió del tèxtil usat “té enormes beneficis, no només en termes ambientals sinó també socials, com és la creació de llocs de treball verds” . L'entitat sense ànim de lucre crea un lloc de treball per cada 30.000 quilos de roba recollits, la majoria són contractes indefinits a temps complet. L'entitat compta amb un equip de 600 persones, el 75% de les quals són dones.

“La formació és fonamental per assegurar la feina especialitzada en gestió del tèxtil. La classificació manual, penyora a peça, és essencial per atorgar-li una segona vida. En l'actualitat no hi ha cap sistema que pugui substituir l'ull i el tacte humà en processar la roba amb un criteri de reutilització, promovent la seva circularitat”, afegeix Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d'Humana.

El sector de la roba usada viu un moment decisiu amb la recent aprovació al Congrés de la Llei de Residus i Sòls Contaminats que, pel que fa al tèxtil, prohibeix la destrucció d'excedents; determina que la recollida selectiva serà obligatòria a tots els municipis el 2025; dóna suport fermament a la reutilització i impulsa la posada en marxa de diferents figures de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP). Per part seva, des de Brussel·les es treballa en l'estratègia europea d'economia circular, uns dels principals elements del Pacte Verd Europeu.

“El full de ruta de la UE segueix un camí molt clar, en què fomenta la jerarquia de residus i la reutilització. La nostra entitat està alineada amb aquesta estratègia”, indiquen fonts d'Humana, que recorden la visita del comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, a la planta de preparació per a la reutilització que l'entitat té a Leganés (Madrid), el novembre de 2021 L'alt càrrec europeu va afirmar llavors: “És hora de donar al tèxtil postconsum la importància que es mereix dins de la gestió sostenible dels residus, tenint en compte que la recollida selectiva i la seva preparació per a la reutilització són clau per al foment. de l'economia circular i de l'ocupació verda”.

Més notícies

La reutilització de tèxtil és clau per a la creació de llocs de treball verds-img1
La reutilització de tèxtil és clau per a la creació de llocs de treball verds-img2
La reutilització de tèxtil és clau per a la creació de llocs de treball verds-img3