La reutilització de tèxtil, clau en l'economia circular

18-03-2016

Humana impulsa el pas del model tradicional d'economia lineal, 'extreure-fabricar-consumir-llençar', al de economia circular, promovent la reutilització de roba i donant una segona vida a les peces usades. El tèxtil és la fracció recollida selectivament amb més potencial de reutilització, superior al 90%.

L'economia circular és un concepte econòmic que s'inclou en el marc del desenvolupament sostenible i l'objectiu és la reducció del consum i el malbaratament de matèries primeres, aigua i fonts d'energia.

La tasca d'Humana encaixa perfectament en diversos aspectes de l'economia circular: la reintroducció en el circuit econòmic d'aquells productes -la roba- que ja no es corresponen a les necessitats inicials dels consumidors; la reutilització: reutilitzar certs residus o certes parts dels mateixos -la roba-, que encara poden funcionar per a l'elaboració de nous productes; i la valorització energètica: aprofitar energèticament els residus que no es poden reciclar.

És, a més, un destacat motor d'ocupació: en el cas de la Fundació, per exemple, es genera una feina fixa a temps complet per cada 40.000 quilograms de tèxtil usat recollit, amb un total de 458 llocs de treball.

Per què l'economia circular?

Malgrat els esforços duts a terme al voltant del reciclatge, el creixement demogràfic i econòmic accentua l'escassetat de matèries primeres i recursos, generant un model insostenible de totes totes. La Comissió Europea va adoptar el passat 2 de desembre un nou paquet per tal d'estimular la transició d'Europa cap a un model circular l'objectiu final és establir un sistema productiu i de consum eficient en l'ús dels recursos i on aquests són utilitzats una vegada i una vegada, donant lloc a un cicle sense fi.

En el cas concret del tèxtil, la seva reutilització té un doble benefici: mediambiental, perquè cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea; i social, perquè hi ha entitats autoritzades per a aquesta gestió que prioritzen la finalitat social de la roba usada com Humana, per exemple per contribuir a projectes de cooperació al desenvolupament i de suport local. Per tant, contribueix decisivament a la sostenibilitat global: mediambiental, social i econòmica.

Conferència Internacional Ara l'Economia Circular
Aspectes com aquests seran abordats a Sevilla els dies 16 i 17 març a la 'Conferència Internacional Ara l'Economia Circular' en què la Fundació actua com a ponent, per tal de parlar de les possibilitats de reutilització de tèxtil i de la importància del seu paper en l'economia circular.

La Conferència està organitzada per la Fundació per a l'Economia Circular i l'Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos ACR +. Segons els organitzadors, "servirà per debatre i pensar sobre els diferents aspectes relatius a l'economia circular, amb la presència d'una gran quantitat d'actors, especialment municipis i regions europees, sectors industrials així com agents socials i científics, que estan realitzant accions significatives des de molts punts de vista en favor de l'economia circular".

La reutilització de tèxtil, clau en l'economia circular-img1
La reutilització de tèxtil, clau en l'economia circular-img2
La reutilització de tèxtil, clau en l'economia circular-img3