La formació dels joves, una oportunitat per a Angola

18-05-2016

El 54,3% de la població d'Angola és menor de 18 anys, segons UNICEF. Aquesta dada reflecteix una enorme oportunitat per al país donat el creixement de la població activa que anticipa. Els joves, a més, tindran un paper clau en l'agenda del desenvolupament sostenible i en la recerca de solucions als grans desafiaments a què ens enfrontarem durant els propers anys.

No obstant, per poder aprofitar aquesta estupenda oportunitat, s'han d'abordar quatre àrees essencials, segons l'United Nations Population Fund de l'ONU:

  • L'augment de la inversió en la formació professional dels joves
  • Majors oportunitats d'ocupació
  • Millor accés als mètodes de control de la natalitat
  • Millor accés al crèdit

Vuit Escoles Polivalent Profisional en sis províncies

En aquest context, ADPP, el soci local d'Humana a Angola, està treballant per proporcionar als joves la formació tècnica apropiada. La primera Escola Polivalent Profisional (EPP) va ser inaugurada el 2011; actualment hi ha vuit escoles similars en sis províncies del país. Aquests centres estan homologats pel Ministeri d'Educació com a proveïdors de formació tècnica i professional bàsica. Els estudiants es graduen amb un certificat de grau 9 i una especialització en l'ofici o professió escollida. En total, s'ofereixen vuit especialitats diferents: medi ambient, aigua i fontaneria, cuina, assistent d'escola preescolar, agent comunitari de salut, assistent d'informació i comunicació, energia i producció alimentària.

En línia amb altres activitats ADPP, les escoles posen especial atenció en la formació pràctica. Els estudiants porten a terme investigacions per planificar i implementar iniciatives relatives a l'especialitat que han triat, adquirir experiència professional essencial i confiança en les seves capacitats.

De l'empresa a l'autoocupació

Vivaldo es va graduar en l'EPP de Cabinda en 2015, com a tècnic de fontaneria i aigua. Poc temps després de graduar-se, va preguntar si estaven buscant a treballadors addicionals en un gran projecte de construcció de la zona. "Em vaig trobar amb el senyor Mpemba, cap de l'equip, i li vaig explicar la meva formació en l'EPP", recorda. "L'endemà vaig començar a treballar en l'equip de construcció, rebent bons comentaris sobre el meu treball. Va ser una bona oportunitat per a mi".

El mateix Vivaldo explica que "al finalitzar obra i cobrar el meu corresponent salari, el Sr. Mpemba Abon, em va suggerir posar en marxa el meu propi negoci. Així que he utilitzat el salari guanyat per iniciar un petit negoci amb alguns dels meus companys de classe de l'EPP, centrat en serveis de fontaneria per a la comunitat ".

La formació dels joves, una oportunitat per a Angola-img1
La formació dels joves, una oportunitat per a Angola-img2
La formació dels joves, una oportunitat per a Angola-img3