L'escola primària com a centre d'una educació de qualitat

22-07-2013

La província de Cabo Delgado és la que presenta uns índexs de pobresa més alts de tot Moçambic. A més, els nens i nenes tenen els nivells més baixos de portuguès i matemàtiques del país, el que demostra la situació de la precària educació primària de la zona.

Partint d'aquesta situació, Humana i ADPP-Moçambic treballen des de fa anys en la millora de la formació dels més petits. La construcció i la rehabilitació d'escoles primàries és un dels punts de partida que s'utilitzen, ja que a partir d'ell es impulsen la capacitació i reciclatge de mestres, la dotació de material escolar per a infants i la millora, en suma, del sistema educatiu local, creant un entorn adequat per als alumnes i els mestres.

15 escoles a Cabo Delgado

En l'actualitat, la Fundació i el seu soci al país construeixen o rehabiliten amb l'ajuda de les pròpies famílies involucrades un total de 15 escoles dels Districtes de Meluco, Ancuabe i Quissanga. Estan formades per una aula capaç d'albergar a uns 40-50 alumnes i un petit despatx per guardar el material escolar ia efectes despatx del director. Estan construïdes sobre un sòl de ciment i una estructura a base de canya, fusta i tova, amb una teulada de zinc, sobre el qual es col · locarà una placa solar per alimentar les bombetes de l'escola. Això permetrà prosseguir amb les classes i dur a terme altres activitats després de la caiguda del sol.

L'acció s'emmarca dins la segona fase del Projecte de millora de la qualitat de l'educació i de les condicions educatives de Cabo Delgado, cofinançat per AECID, que també inclou el reciclatge de 150 mestres dels tres districtes, la formació de 100 nous mestres a l'Escola de Formació de Professors del Futur (EPF) de Bilibiza i la construcció d'escoles infantils per a nens i nenes d'entre 3 i 6 anys.

Aquests petits centres es connecten, a més, amb l'EPF i amb els Centres de Recursos Pedagògics, creant així una xarxa per involucrar els professors i dotar-los del suport necessari per aconseguir millors resultats i mobilitzar les comunitats en una línia més dirigida a fer canviar les coses.

Fa dos anys, Humana i ADPP-Moçambic rehabilitar cinc escoles primàries en Quissanga, amb objectius similars, i també amb el suport de l'AECID.

L'escola primària com a centre d'una educació de qualitat-img1
L'escola primària com a centre d'una educació de qualitat-img2
L'escola primària com a centre d'una educació de qualitat-img3