Kadam Step-Up, educant nens i nenes sense escolaritzar a l'Índia

29-05-2023

L'educació és la base per a la pau, la solidaritat, la inclusió i el desenvolupament sostenible. És un dret fonamental. Tot i això, a l'Índia a milions de nens i nenes que no assisteixen a l'escola se'ls nega l'accés a l'aprenentatge. Davant d'aquesta situació, el programa Kadam Step-Up d'Humana People to People està involucrant desenes de milers de menors per aconseguir una millor educació per a ells.

Del 29 de maig al 2 de juny, l'atenció se centrarà a la Global Action Week for Education. Humana People to People India presentarà en ella el programa Kadam Step-Up, el propòsit del qual complementar l'educació pública a Índia.

244 milions de nens d'entre 6 i 18 anys encara no assisteixen a l'escola a tot el món

Segons un informe recent de la UNESCO, relatiu al 2022, s'estima que 244 milions de nens d'entre 6 i 18 anys a tot el món estan sense escolaritzar. Només a la regió d'Àsia Central i Meridional la xifra puja a 85 milions. El Ministeri d'Educació de l'Índia calcula que fins a 1,2 milions de nens a tot el país no estan assistint a l'escola durant aquest curs escolar.

Una part significativa de famílies que tenen menors que no assisteixen a lescola són migrants que es desplacen al llarg del país per raons econòmiques i socials. Per a l'Índia, l'objectiu de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4 Educació de qualitat per a tothom per al 2030 corre el risc de no assolir-se mentre que molts dels nens que no assisteixen a l'escola se'ls negui el dret a l'educació.

Kadam Step-Up, el programa d'Humana per tancar les bretxes educatives i fomentar la incorporació a l'escola reglada

Humana People to People India va desenvolupar el programa Kadam Step-Up específicament per a menors sense escolaritzar entre 7 i 14 anys. Els ofereix accés a l'educació, els ajuda a adquirir el document d'identificació nacional i l'oportunitat d'accedir als serveis públics. El programa s'implementa en cooperació amb els governs estatals i amb el suport de diversos socis nacionals i internacionals.

A través de Kadam Step-Up, els nens i les nenes tenen l'oportunitat d'accedir a un aprenentatge accelerat efectiu, dissenyat amb el propòsit de tancar la bretxa d'aprenentatge que pateixen. La clau és que s'integren a classes de 30 alumnes de diferents edats, però amb un nivell formatiu similar. La distribució, per tant, no es fa per la seva edat, sinó pel grau de coneixements i destreses. Per això s'insisteix en l'aprenentatge de fonaments de lectura, escriptura i habilitats socials a través de la participació activa de l'alumnat.

El programa pedagògic de Step-Up de Kadam permet als estudiants participar en la pròpia generació dels continguts directament relacionats amb la comprensió de la realitat. Alhora formen part d'un entorn d'aprenentatge propici on es tracta de reduir al màxim la competitivitat entre el mateix alumnat.

Els pares, les mares i la comunitat tenen un paper important en l'educació dels alumnes inscrits als Centres Kadam. Humana treballa amb ells la sensibilització sobre la importància de l'educació i els anima a promoure la formació dels fills. A més, la seva participació regular els converteix en una part inseparable de tot el procés daprenentatge, ajudant a reduir labsentisme escolar.

El programa Kadam Step-Up està format per 10 etapes, activitats extracurriculars i participatives, amb què cada estudiant va avançant al seu propi ritme. Per això, es formen grups de tres, els anomenats TRIOS, per fomentar aquesta participació i interactivitat. A través d'aquests trios permet als alumnes recolzar-se entre ells per superar de forma conjunta aquestes 10 etapes.

190.000 nens i nenes han completat fins ara el programa Kadam Step-Up

Humana People to People Índia va desenvolupar el programa Kadam Step-Up com un model educatiu escalable i de baix cost amb capacitat per accelerar la integració dels nens a l'escola primària.

Un bon exemple dels avenços aconseguits amb el programa el tenim a l'estat de Haryana: 124.392 nens i nenes sense escolaritzar van participar als Centres d'aprenentatge Kadam en aquest estat entre el 2016 i el 2022. D'aquesta quantitat, 96.036 van completar el seu aprenentatge i es van acabar incorporant al seu curs de primària corresponent a les respectives escoles públiques de primària.

Després de l'èxit del primer projecte Kadam, Humana People to People India va obrir nous centres Kadam a Haryana, Chhattisgarh, Maharashtra o Uttar Pradesh, els estats amb la quantitat més gran de menors sense escolaritzar.

Des del començament, més de 190.000 nens sense escolaritzar han completat el programa i s'han integrat a l'escola regular. Això té un efecte directe en el desenvolupament de les comunitats, leconomia local i el benestar dels estudiants i dels seus familiars.

Més notícies

Kadam Step-Up, educant nens i nenes sense escolaritzar a l'Índia-img1
Kadam Step-Up, educant nens i nenes sense escolaritzar a l'Índia-img2
Kadam Step-Up, educant nens i nenes sense escolaritzar a l'Índia-img3