Humana segueix lluitant per disminuir la mortalitat a causa del VIH

01-12-2015

Des del Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/Sida (ONUSIDA) ofereixen xifres que ens ajuden a entendre l'afectació del VIH a l'Àfrica Subsahariana: es calcula que, el 2013, un total de 24,7 milions de persones vivien amb el VIH, el 58% de les quals són dones. Es van produir aproximadament 1,5 milions de noves infeccions, encara que cal destacar que en el període entre 2005 a 2013 aquesta xifra ha descendit un 33%, i en aquest mateix interval de temps el nombre de morts relacionades amb la Sida va baixar un 39%.

Es van produir 210.000 noves infeccions per VIH en nens; des de 2009, hi ha hagut una disminució del 43% de noves infeccions per VIH entre els nens dels 21 països prioritaris del Pla Mundial a Àfrica.

A l'Àfrica Subsahariana es concentra gairebé el 70% del nombre total de noves infeccions pel VIH a tot el món. Desgraciadament, 1,1 milions de persones van morir per causes relacionades amb la Sida. La cobertura del tractament arriba al 37% de totes les persones que viuen amb el VIH. al 2013, el 67% dels homes i el 57% de les dones no rebien tractament antirretrovíric, tot i que tres de cada quatre persones que ho reben viuen en l'Àfrica Subsahariana.

Des d'Humana impulsem dos programes relacionats amb aquesta pandèmia. El primer és el Total Control of the Epidemic (TCE), l‘objectiu del qual és mobilitzar a la comunitat entorn de la prevenció del VIH i l'accés als tractaments. Sempre en col·laboració amb els governs de cada país, el TCE promou el diàleg personalitzat sobre hàbits sexuals i d'higiene, entre altres activitats.

El segon programa es diu Hope o Esperança, i es basa en accions que prevenen infeccions, condueix a una vida més saludable i fomenta aliances i estructures perquè les persones es donin suport per a fer front a les conseqüències de la malaltia. Aquest programa està implantat en set països (participem en projectes a Angola, Bostwana, Índia, Moçambic, Sud-àfrica, Zàmbia i Zimbabue) i col·labora amb els centres de salut públics i socis locals.

L'any passat, la Federació People to People, en la qual està integrada Humana Espanya, va contribuir amb milers d'euros per lluitar contra aquesta epidèmia.

ONUSIDA ha publicat un informe que mostra que els països estan adaptant la Resposta Ràpida per acabar amb la sida pel 2030 com a part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. L'avanç en la resposta al VIH en els últims 15 anys ha estat extraordinari. Aquest organisme estima que al juny del 2015 hi havia 15,8 milions de persones en tractament antirretrovíric, en comparació dels 7,5 milions al 2010 i 2,2 milions en el punt màxim de l'epidèmia al 2005.

“Cada cinc anys hem augmentat en més del doble el nombre de persones en tractament”, assegura Michel Sidibé, director executiu d’ONUSIDA, “ara hem de fer-ho només una vegada més per a aturar l'epidèmia de sida i evitar que repunt.”.

Els països s'estan preparant per a duplicar el nombre de persones en tractament contra el VIH pel 2020. Aquest plantejament de Resposta Ràpida tindrà un paper decisiu en l'assoliment de l'objectiu de tractament 90-90-90 d’ONUSIDA, que busca assegurar que el 90?% de les persones que viuen amb el VIH coneguin el seu estat serològic, que el 90?% de les persones que saben que tenen la infecció estiguin en tractament, i la supressió de la càrrega viral del 90?% d’aquells que estan en tractament.

Per acabar amb la Sida com a amenaça per a la salut pública, es necessita una resposta accelerada i més centrada, que usi millors dades per mapejar i arribar a les persones allà on es produeixen més noves infeccions pel VIH. ONUSIDA augura un bon resultat utilitzant enfocaments innovadors, buscant arribar a més persones amb serveis integrals de prevenció i tractament del VIH.

ONUSIDA identifica 35 països que han d'adoptar la Resposta Ràpida, els quals, junts, sumen el 90?% de les noves infeccions pel VIH. Centrant-se en la localització i la població i als programes que ofereixin el major impacte, s'obtindran grans beneficis per a l'any 2030: s'evitaran 21 milions de morts relacionades amb la sida, 28 milions d'infeccions pel VIH i 5,9 d'infeccions en nens fins a l'any 2030.

Humana segueix lluitant per disminuir la mortalitat a causa del VIH-img1
Humana segueix lluitant per disminuir la mortalitat a causa del VIH-img2
Humana segueix lluitant per disminuir la mortalitat a causa del VIH-img3