Humana inicia la recollida selectiva de tèxtil a Parla (Madrid)

11-05-2021

Humana ha iniciat el servei de recollida selectiva de residu tèxtil a Parla (Comunidad de Madrid) mitjançant la instal·lació d'una xarxa de 100 contenidors, de color verd i identificats amb els logotips de la Fundació i de l'Ajuntament, respectivament. En ells és possible ia dipositar roba, calçat, complements i tèxtil de la llar. 24 hores a el dia, 7 dies a la setmana.

Fundación Pueblo para Pueblo és adjudicatària de l'Lot 1 de l'contracte de recollida de roba usada, després del corresponent procés de licitació promogut pel consistori. A la licitació han primat criteris tècnics i ambientals, eixos fonamentals d'una contractació pública verda i sostenible. El contracte entre l'Ajuntament de Parla i la Fundació té una durada de 3 anys de durada, prorrogables per un total d'altres 2.

Estalvi per a les arques municipals
Es tracta d'un servei gratuït tant per l'Ajuntament com per als veïns i veïnes de Parla. Representa, a més, un estalvi per a les arques municipals, ja que la recollida selectiva de tèxtil permet reduir el volum de deixalles que acaben en abocador, i amb això, les taxes d'abocament, estimades en 150 euros per tona.

Per a la prestació de l'servei la Fundació ha dut a terme una important inversió en contenidors, vehicles, eines tecnològiques i recursos humans. Per exemple, el servei inclou la utilització de sensors volumètrics, que ofereixen informació en temps real de l'nivell d'ompliment dels contenidors. Aquesta informació permet optimitzar les rutes de recollida, promovent un estalvi de combustible i recursos. Els sensors informen igualment sobre els canvis de temperatura a l'interior de l'contenidor, la qual cosa permet detectar possibles incendis. Humana compta amb un cercador de contenidors a la seva pàgina web, en el qual és molt fàcil trobar la ubicació dels punts de recollida emplaçats a Parla.

Benefici ambiental de la gestió sostenible de l'tèxtil
La reutilització i el reciclatge de l'tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció de l'entorn i la lluita contra el canvi climàtic. Permeten reduir el volum de residus que acaba en abocador i ajuden a mitigar l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

Així, per cada quilo de roba que es reutilitza i no és conduït a un centre de tractament per a la seva incineració o disposició final s'evita l'emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la pròpia Comissió Europea.

El procés de licitació s'ha tingut molt en compte a més la incorporació a l'servei de vehicles zero o baix en emissions, per tal d'ajudar a reduir la petjada de carboni del municipi i la seva contribució a la generació de gasos d'efecte hivernacle (GEH).

Les peces dipositades en els contenidors d'Humana a Parla es conduiran a la planta de preparació per a la reutilització de la Fundació a Leganés. Amb 10.000 metres quadrats de superfície dedicats a gestió de tèxtil, es tracta de la instal·lació d'aquestes característiques més gran d'Espanya.

Tant la recollida com el processament de l'tèxtil s'efectua amb totes les garanties sanitàries i complint els protocols COVID més estrictes.

L'objectiu d'Humana és que la recollida selectiva de roba usada i la seva preparació per a la reutilització es consolidin com a part fonamental de la gestió de residus. Una gestió que s'ha consolidat com a eix fonamental de l'funcionament de les ciutats, encara més amb motiu de la pandèmia, a l'ésser un servei essencial per a la població, en un moment socioeconòmic molt complex a nivell global, ple de reptes i dificultats.

El destí de les peces preparades per a la seva reutilització a Leganés és el següent (atenent a les dades registrades el 2020 en el conjunt de la planta):

  • El 53% es destina a reutilització: el 14% a través de les botigues Secondhand d'Humana a Espanya i el 39% s'exporta, principalment a Àfrica, per ser venut a preus baixos i així generar recursos per a la cooperació a el desenvolupament.
  • El 36,5% es troba en un estat que no permet la seva reutilització pel que es ven a empreses de reciclatge tèxtil perquè elaborin altres productes com mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció.
  • El 2% són residus impropis (plàstic, cartró, altres) que es posa en mans dels gestors autoritzats corresponents.
  • El 8,5% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a la seva disposició final.

Benefici social de la gestió sostenible de l'tèxtil

"A l'obtenir el màxim aprofitament de l'tèxtil i donar-li una segona vida, afavorim un model d'economia circular. Convertim els residus en recursos i els dotem d'un fi social ja que les peces que es recuperen són un actiu que, gestionat degudament, es converteix en motor d'ocupació -humana genera un lloc de treball per cada 30.000 kg de tèxtil recuperat- i de generador de fons per a la cooperació a el desenvolupament en l'hemisferi Sud i de suport local i agricultura urbana i social al nostre país. Així contribuïm a una societat econòmica i socialment més sostenible ", afirma Beatriz Martín, responsable de el Departament de Recollida a Madrid i Zona Centre d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo.

"Per tot això -afegeix Martín- donem les gràcies per endavant a tots els veïns i veïnes de Parla per la seva col·laboració".

Humana inicia la recollida selectiva de tèxtil a Parla (Madrid)-img1
Humana inicia la recollida selectiva de tèxtil a Parla (Madrid)-img2
Humana inicia la recollida selectiva de tèxtil a Parla (Madrid)-img3