Afrontem junts aquest desafiament global

31-08-2015

Humana organitza aquesta tardor l'Humana Day. Per tercer any consecutiu, la cita està dedicada al canvi climàtic i porta per lema “Our Climate, Our Challenge”. 

L'objectiu és promoure l'acció de la comunitat davant dels desafiaments del canvi climàtic i difondre la nostra tasca en aquest àmbit. Es tracta d'un esdeveniment anual en què hi participen una quinzena d'organitzacions de la Federació Humana People to People a Europa. 

El gran objectiu d'aquesta cita, que se celebrarà a Barcelona, Madrid i Granada, és oferir als ciutadans l'oportunitat d'aprendre més sobre el canvi climàtic, sobre la contribució d’Humana en la mitigació contra els seus efectes, i com entre tots podem prevenir algunes de les conseqüències que el fenomen està causant.

De l'educació a l'escalfament global

Des de la seva creació, l'Humana Day es va centrar en un tema rellevant diferent: l'educació (2010), la seguretat alimentària (2011) i el paper de la dona en el desenvolupament (2012). Des d’aleshores, l'accent s'ha posat en la lluita contra l'escalfament global; si en les dues edicions precedents ens hem centrat en la nostra feina als països del Sud, enguany la finalitat és destacar com la reutilització i el reciclatge del tèxtil tenen un impacte clar i positiu sobre el medi ambient, reduint el consum de matèries primeres destinades a la fabricació de peces noves. I és que la peça més sostenible és la que ja està fabricada.

Tots units en la lluita

És habitual pensar en el canvi climàtic com un fenomen irreversible i enfront del qual nosaltres, com a ciutadans individuals, poc o gens podem fer. Donem per descomptat que la lluita enfront de l'escalfament global l'han de lliurar Nacions Unides, els gov les grans multinacionals. Considerem que depèn de protocols com el de Kyoto o Copenhague, de grans cimeres del clima (com la que se celebrarà pròximament a París) i de la capacitat de mobilització de científics o activistes.

Caiem també en la temptació de creure que els responsables del canvi climàtic són les grans potències i el poder industrial i econòmic, que no cedeixen gens en la seva capacitat d'expansió i enriquiment malgrat que suposi un dany irreparable per al Planeta. Podem ser tan ingenus com per pensar que el forat d'ozó, l'augment del nivell del mar i el de les temperatures tenen poc a veure amb nosaltres.

No obstant això, tots hi tenim un paper: quan comprem, en consumir recursos no renovables, com eduquem als nostres fills, com ens desplacem… diàriament podem fer alguna cosa. Gestos senzills com la reutilització, la recuperació o el reciclatge del tèxtil tenen un efecte positiu significatiu en aquesta lluita davant del canvi climàtic.

Adaptació i mitigació

L'Informe de Síntesi del Cinquè Informe d'Avaluació de l’IPCC, publicat al novembre de 2014, conclou que “si no se li posa fre, el canvi climàtic farà que augmenti la probabilitat d'impactes greus, generalitzats i irreversibles en les persones i els ecosistemes. No obstant això, existeixen opcions per a l'adaptació al canvi climàtic, i amb activitats de mitigació rigoroses es pot aconseguir que els impactes del canvi climàtic romanguin en un nivell controlable, creant un futur més clar i sostenible”.

Des d'Humana creiem que treballant junts podem crear les forces necessàries per mitigar-lo i adaptar-nos als canvis que ja s'han produït. Creiem en un esforç coordinat per aconseguir un canvi.

Video 'Rumb al Humana Day 2015'

Afrontem junts aquest desafiament global-img1
Afrontem junts aquest desafiament global-img2
Afrontem junts aquest desafiament global-img3