Farmers 'Club de Gemena: la producció agrícola creix un 25%

11-03-2014

Jean Pierre Bemba, l'home més ric de la província d'Equateur, a la República Democràtica del Congo, continua a l'espera del seu judici per crims de guerra i contra la Humanitat a la Cort Penal Internacional. La seva província natal gaudeix per fi de relativa estabilitat política i social, tot i que el 93% de la població viu en situació d'extrema pobresa malgrat les importants mines de diamants que alberga i que van fer ric a Bemba. Dècades de conflicte armat, corrupció, escasses infraestructures i una inversió minsa en serveis bàsics i en agricultura han sumit a la població en una situació de desesperança.

3.000 agricultors participants
No obstant això, davant de les circumstàncies adverses, els congolesos despleguen optimisme i alegria. Humana, juntament amb HPP-Congo i el cofinançament de AECID, va posar en marxa el novembre de 2011 el projecte Farmers' Club en dotze pobles a 25 quilòmetres de Gemena, capital de la província d'Equateur. Des de llavors, més de 3.000 agricultors han participat en el projecte i prop de 18.000 s'han beneficiat indirectament d'ell. A més de la creació de comitès, el projecte ha impulsat la diversificació de cultius i la formació sobre producció, multiplicació i selecció de llavors.

"He après tècniques d'agricultura com la plantació en línia, que em permet eliminar les males herbes fàcilment i quantificar el nombre de llavors que vaig a necessitar. A més, el club m'ha proporcionat eines específiques per al cultiu. Estic molt agraït pel projecte i esperem poder continuar amb la feina ben feta fins i tot els propers 20 anys ", assegura Marcel Fidsimonzego, membre d'un dels comitès.

El Farmers' Club ha promogut també activitats d'alfabetització i de millora de la nutrició i els hàbits d'higiene i ha facilitat l'accés de les famílies a aigua potable.

Ascain Lemowi, secretari d'un dels clubs, explica que "gràcies al projecte, hem pogut instal • lar unes latrines amb lavabos i fonts d'aigua potable. També tenim un centre d'alfabetització on esperem poder desenvolupar més activitats en el futur".

El projecte, que ha durat dos anys i recentment s'ha prolongat durant sis mesos més , ha aconseguit el seu objectiu: millorar les condicions de vida dels membres del club. Entre els seus principals assoliments, destaca l'increment de la producció agrícola en un 25 % i la reducció de les malalties relacionades amb la ingesta d'aigua en males condicions.

Farmers 'Club de Gemena: la producció agrícola creix un 25%-img1
Farmers 'Club de Gemena: la producció agrícola creix un 25%-img2
Farmers 'Club de Gemena: la producció agrícola creix un 25%-img3