Farmers Club Congo: la clau, la durada dels projectes

14-09-2017

La sostenibilitat i la viabilitat del treball realitzat en els projectes de cooperació de Humana són fonamentals. Un exemple són els dos projectes d'agricultura implementats a Gemena, a la República Democràtica del Congo, conclosos fa ja prop d'un any. En conjunt, les dues accions, basades en el model Farmers Club, van involucrar a més de 21.000 petits productors.

En l'actualitat, l'el major part dels segueixen organitzats en els Clubs i treballant de manera conjunta, aplicant les tècniques agrícoles sostenibles lliures durant el projecte. No obstant això, hi ha certes aspectes no tan positives: el nombre d'agricultors involucrats ha descendit i malgrat que ha estat un element abordat durant l'execució dels projectes, les diferències de gènere encara es poden observar: la dona continua assumint la immensa majoria de Les labores, tant en el camp com en el llar (aprovisionament d'aigua, llenya, aliments, etc.).

Fons propis i fons externs

Tot i que en ambdós casos l'objectiu era millorar els ingressos dels participants, es van observar diferències en els resultats, conseqüència en part de la durada de les accions:

  • La primera d'elles es va desenvolupar amb fons propis i fons procedents de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) i de Sympany, que van comptar amb el constant i extensiu suport de l'equip de Humana People a People Congo, ja que part d'ell es va instal·lar a les pròpies comunitats I on molts dels veïns que no eren part del projecte van aprendre i reproduir les tècniques mostrades; A més, al marge dels aspectes purament agrícoles i productius, el projecte va incloure qüestions com l'alfabetització d'adults, sanejament o condicions sanitàries, la qual cosa va redundar en uns resultats més positius i en la millora de les condicions de vida de la comunitat.
  • En el segon cas, la durada va ser de només dos anys (insuficient per adquirir tots els coneixements impartits); I la metodologia per implementar el projecte venia definida pel donant, el que suposava que quedés només al'àmbit productiu.

Gestió de coneixement de cara a futurs projectes

L'anàlisi de tots aquests resultats i l'experiència acumulada servirà de base per al disseny i desenvolupament de futurs Farmers Club, potenciant els elements positius i tractant d'eliminar o, almenys, minimitzar, els negatius. Des de 2006 els projectes d'agricultura implementats pels membres d'Humana People to People han involucrat a 90.000 productors distribuïts en prop de 400 projectes, en 14 països, una xifra que permet dur a terme una avaluació global i reunir gran quantitat d'informació amb l'objectiu De millorar futures accions.

En aquests moments, HPP-Congo segueix treballant a la zona amb un altre Club de Pagesos, que inclou un miler d'agricultors i que finalitza el desembre d'aquest any.

L'any passat, la Fundació destina 152.764 euros a projectes de cooperació a RD Congo, procedents dels fons generats amb la valorització de roba usada.

Descarregueu la Memòria 2016 de la Fundació

 

Farmers Club Congo: la clau, la durada dels projectes-img1
Farmers Club Congo: la clau, la durada dels projectes-img2