Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

És temps d'acabar amb la tuberculosi, ara més que mai

24-03-2020

Avui 24 de març es celebra el Dia Mundial de la Tuberculosi. El tema aquest any és "És hora-It 's time". La tuberculosi (TB) és la principal causa de mort de persones amb VIH i la segona causa en el cas d'adults que moren per patologies infeccioses. Ara, més que mai, és hora d'accelerar l'acció i els esforços per posar fi a la tuberculosi.

La tuberculosi és la causa de mort de dos milions de persones cada any, afectant a les famílies, les comunitats i els països més pobres. Cal tenir en compte que el 98% de les víctimes mundials per TB procedeix de països en desenvolupament. El Dia Mundial de la Tuberculosi és el moment ideal per seguir generant consciència en la societat sobre les causes, els efectes i l'impacte de la malaltia a tot el món.

La lluita contra les malalties contagioses i l'impuls de la salut és un dels eixos de l'activitat al Sud d'Humana People to People (HPP) i de les organitzacions que en formen part. Per això, al llarg dels últims 15 anys s'han dut a terme nombrosos projectes per a combatre la TB, tant a l'Àfrica Subsahariana com a Àsia, basats principalment en la prevenció, a partir d'una comunicació precisa amb les comunitats i les persones .

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 3 i la fi de la tuberculosi

Humana treballa en línia amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible  número 3, que recull la fi de la tuberculosi el 2030. A més, el programa End TB de l'Organització Mundial de la Salut té com a objectiu reduir un 95% les víctimes per aquesta malaltia, i un 90% les taxes d'incidència de la mateixa sobre la població.

Per això, Humana adopta un enfocament centrat en la comunitat, tractant d'aconseguir un canvi de comportament en les persones, perquè redoblin les mesures de prevenció. HPP treballa també per enfortir els sistemes de salut i els tractaments de la TB. En aquest sentit és essencial el suport familiar, mitjançant l'anomenat sistema TRIO (que inclou un pacient i dos membres de la família). Els equips d'Humana, a més, fan campanyes porta a porta de sensibilització sobre educació per a la salut i bons hàbits nutricionals.

Més de 20 projectes de prevenció i tractament en 9 països

En 2019, els membres de HPP van implementar més de 20 projectes de prevenció i tractament de la tuberculosi en nou països: Angola, República Democràtica de Congo, Botswana, Laos, Índia, Malawi, Moçambic, Sud-àfrica i Zimbabwe. Aquests projectes tenen un enfocament eminentment comunitari, treballant amb les poblacions més pobres i vulnerables, així com amb adolescents i dones joves de zones aïllades.

Només el 2019 la tasca desenvolupada mitjançant aquests projectes va permetre informar i sensibilitzar 390.000 persones, dur a terme 24.000 tests i derivar a 5.000 pacients als serveis de salut per al seu tractament. La clau és que la comunitat prengui consciència de la malaltia i de la seva associació amb el VIH, trencar possibles estigmes, promoure un estil de vida més saludable i generar una estructura de suport entre les persones.

Tuberculosi en temps de pandèmia per malaltia per coronavirus

La crisi sanitària global que estem vivint hem d'analitzar-la també des de la perspectiva de les persones amb TB i / o VIH, i amb altres tipus de patologies existents. El COVID-19 no només és un risc per a aquells que ho contrauen i per als grups d'alt risc, sinó que la seva propagació en zones com l'Àfrica Subsahariana, Amèrica Llatina o el sud-est asiàtic pot impactar perillosament en els sistemes de salut dels països més pobres, ja sobrecarregats en molts casos i que disposen de mitjans tècnics i humans insuficients.

Els investigadors encara no han establert com el COVID-19 afecta les persones amb TB, encara que sembla clar que estaran relacionades, atès que ambdues patologies són pulmonars. A més, bona part de les persones que han mort com a conseqüència de l'coronavirus ho han fet fruit d'una pneumònia, la malaltia pulmonar tradicionalment associada amb la tuberculosi.

Als països més pobres, en les zones amb major densitat de població, el COVID-19 és una amenaça greu, augmentada per l'escassetat d'aigua neta, una nutrició deficitària i la manca d'accés als serveis mèdics. Els esforços de sensibilització i prevenció són, per tant, essencials per evitar infeccions o infeccions creuades.

És temps d'acabar amb la tuberculosi, ara més que mai-img1
És temps d'acabar amb la tuberculosi, ara més que mai-img2
És temps d'acabar amb la tuberculosi, ara més que mai-img3