Emprenedors agrícoles a Moçambic

28-07-2016

És un fet que l'agricultura pot reduir la pobresa dues vegades més ràpid que cap altre sector. I perquè aquest avanç passi la tasca dels petits agricultors és bàsica. Però també és cert que aquesta tasca està plena de dificultats ja que l'accés als recursos bàsics és complicat, els incentius i inversions no estan desenvolupats, els sistemes d'emmagatzematge brillen per la seva absència i el transport és molt precari; les condicions climàtiques inestables tampoc ajuden.

Però, malgrat tot, les produccions familiars predominants en bona part de l'Àfrica subsahariana són del tot eficients, el que demostra la tenacitat i tenacitat d'aquests emprenedors, que han triat aquest mitjà de vida com gairebé única manera de fer-se un futur.

Dècades al costat dels petits agricultors

ADPP-Moçambic, el soci local de la Fundació en aquell país, porta treballant durant dècades amb els petits agricultors rurals prenent com a base la creació d'agrupacions de 50 membres, que comparteixen els beneficis de treballar en un petit grup, que posteriorment es registra oficialment com a Associació. La seva eficiència es basa en una gran disciplina, en el respecte als càrrecs directius i a la decisió mancomunada dels seus costos i inversions.

En el cas concret de la Província de Cabo Delgado, al nord de Moçambic, gràcies a una inversió aproximada de 150 euros per agricultor i any per part de l'Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament (AECID), podem trobar avui en dia multitud de associacions d'aquest tipus, involucrant a milers d'agricultors. Humana i AECID porten treballant ja diversos anys en la millora i diversificació de les collites de petits agricultors i les seves famílies d'aquesta província. En l'actualitat, s'està desenvolupant la tercera fase d'aquest projecte, en què participen 250 persones.

Diversificació de la producció, maquinària bàsica i sistemes d'emmagatzematge

Gràcies a la formació contínua ara no només conreen cereals sinó que han diversificat la seva producció i, per tant, la seva dieta i la seva capacitat de fer front a incidències climàtiques o d'un altre tipus.

A més, posseeixen maquinària com motobombes o motocultors que els faciliten la tasca, que ells mateixos s'ocupen de mantenir en bon estat o reparar. Igualment, disposen de magatzems bàsics on guardar part de la seva producció per vendre-la en condicions avantatjoses en èpoques d'escassetat, o mecanismes simples de transformació de productes que asseguren una millor conservació i més possibilitats de venda.

És possible afirmar que ha valgut la pena veure evolucionar a agricultors de subsistència a agricultors que ara per ara generen una producció de cereals i hortalisses suficient per nodrir a les seves famílies ia més obtenir uns rendiments econòmics que els permeten fer front dignament a una vida plena de dificultats.

Emprenedors agrícoles a Moçambic-img1
Emprenedors agrícoles a Moçambic-img2