El tèxtil i leconomia circular, protagonistes del Fòrum de les Ciutats

15-06-2022

El tèxtil va ser el gran protagonista ahir de la segona taula de diàleg de la sessió 'Estem progressant en la implementació de l'Economia Circular?', que va tenir lloc ahir a la tarda a IFEMA Madrid, en el marc del Fòrum de les Ciutats.

Els participants en aquest diàleg van ser els següents:

  • Rafael Pastor Muñoz. Coordinador del Projecte REUSEMED
  • José David Moreno. Promotor nacional d'Humana
  • Juan Ramón Meléndez. Director general de l'Associació de Llaunes de Begudes
  • Maria Martínez-Herrera. Responsable de Medi Ambient de l'Associació espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats, ASEDAS
  • Luis Jiménez. President d'ASYPS i coautor de l'informe en Economia Circular de la Fundació COTEC
  • Jovita Moreno. Directora de la Càtedra dEconomia Circular. Universitat Rei Juan Carlos

Com a moderadora va actuar Belén Vázquez. Experta en economia circular i coordinadora del Grup de Treball d'Economia Circular del Fòrum de les Ciutats de Madrid

Durant la seva intervenció, José David Moreno va destacar que “els objectius ambientals i socials són compatibles i complementaris per a gestors de residu tèxtil com a Humana. El que és social aporta un valor afegit enorme a la protecció del medi ambient”. Moreno es va mostrar una mica pessimista respecte als avenços en economia circular a Espanya: 'El model econòmic continua sent el mateix, basat a usar i llençar'. Tot i això, la resta de membres de la taula van ser més optimistes, destacant que s'està avançant en línies generals, encara que no tot el que caldria.

Actualment, la taxa de circularitat de l'economia espanyola és de només el 8,2%. Als Països Baixos arriba al 30%. La quantitat de residu tèxtil que arriba a abocador és el doble que mitjana europea. Sembla clar, doncs, que hem de millorar i molt si es pretén parlar d'avenços en economia circular aplicada a la moda i als tèxtils.

Les llaunes, exemple de circularitat

Les llaunes, els envasos d'alumini, són exemple d'element monomaterial que es recicla sense fi en un 80%, tal com va comentar Juan Ramón Meléndez. 'El 85% de l'alumini produït al llarg de la història roman en ús gràcies al reciclatge. Amb 13 grams de material aconseguim transportar 330 cc de refresc, per exemple, cosa que representa una ràtio molt bona”.

Durant el diàleg es va posar l'accent que més que no pas d'economia circular, cal parlar d'economia circular i espiral, atenent els principis de la termodinàmica. A més, quant a la voluntarietat de reciclar imperant a Espanya, a altres països et sancionen si col·loques un residu al lloc inadequat.

Més notícies

El tèxtil i leconomia circular, protagonistes del Fòrum de les Ciutats-img1
El tèxtil i leconomia circular, protagonistes del Fòrum de les Ciutats-img2
El tèxtil i leconomia circular, protagonistes del Fòrum de les Ciutats-img3