El municipi de Rubí, exemple de gestió sostenible de residu textil

12-02-2024

Més de mig milió de peces de roba recuperades anualment tenen una segona vida no acaben en un abocador. És el principal balanç de la tasca que du a terme Humana a Rubí des que l’organització de l’economia social hi assumeix el servei de recollida selectiva de roba usada.

Humana recupera una mitjana anual de 135 tones de roba usada a Rubí, l’equivalent a 546.000 peces de roba anualment, gràcies a les donacions dels ciutadans.

El 90% de la roba de què es desfan els rubinencs i que recull l’entitat catalana tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, dos elements claus per a l’economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat.

A més, la gestió d’aquest residu tèxtil evita l’emissió anual de 823 tones de CO2 o el que és el mateix: es el diòxid de carboni que emeten 1.900 cotxes que circulen 15.0000 km cadascun o el que absorbeixen 37.500 arbres durant un any.

El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen) es diposita en els 45 contenidors de color verd ubicats en llocs de fàcil accés, que es buiden periòdicament (entre un i dos cops per setmana) per a garantir-ne un bon servei. Posteriorment, es classifica a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).

9 de cada 10 peces tenen una segona vida

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se’n pot reutilitzar i el 32%, reciclar. El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça de roba més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció. Per això és important que la roba de què ens desfem es dipositi en el contenidor corresponent, perquè malauradament gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa”, assegura Rafael Mas, Director de Relacions Institucionals i Projectes d’Humana.

“Agraïm les donacions de la ciutadania, que ens fa costat des de fa dècades. Humana és una entitat sense ànim de lucre que va néixer a Catalunya i Rubí, un dels municipis on som presents des de fa més temps”, assegura Mas, que afegeix: “La recollida selectiva només té èxit amb la conjugació de dos factors: un compromís ambiental per part de l’administració local i un servei professional i transparent per part de l’entitat gestora. Ambdós elements conviuen al municipi vallesà”.

Benefici ambiental i social

La reutilització del tèxtil contribueix a la lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’hi evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les 135 tones recuperades per Humana anualment a Rubí eviten l’emissió anual de 823 tones de CO2.

Més notícies

El municipi de Rubí, exemple de gestió sostenible de residu textil-img1
El municipi de Rubí, exemple de gestió sostenible de residu textil-img2
El municipi de Rubí, exemple de gestió sostenible de residu textil-img3