L'impacte positiu de la roba usada a l'Àfrica

24-07-2017

'A on van a parar les peces que diposito en el contenidor? Arribaran a la gent necessitada? ' Són les preguntes més recurrents quan dipositem una bossa amb roba usada en algun dels 5.100 punts de recollida que tenim a tot Espanya o l'entreguem en alguna de les botigues de la Fundació.

La resposta és senzilla: aquesta roba es classifica i prepara per al seu reutilització, en funció de la seva qualitat. El 49% de tèxtil tractat s'exporta a diversos països, principalment a Guinea Bissau i Moçambic. Si ens centrem en aquest segon país, la venda de roba de segona mà va començar en els anys 80 i des de llavors manté els mateixos objectius: d'una banda, oferir peces de qualitat a preus assequibles a la població amb menys ingressos i, de l'altra, generar recursos per als programes de desenvolupament que lidera el nostre soci local, ADPP-Moçambic.

El camí que segueix la roba fins al país africà és el següent: la Fundació selecciona les peces més adequades al clima i els gustos de la població local, abans de ser exportada. Es compacten i premsen en bales d'entre 400 i 500 kg, es carreguen en contenidors i s'envien per vaixell amb destinació al port de Beira, la segona ciutat més poblada després de la capital, Maputo. El nostre soci local s'encarrega de recepcionar-i dipositar en magatzems o centres de tractament on novament es classifica (fins a 72 categories o qualitats diferents) i s'empaqueta en bales o fardells de roba de 15 kg i 45 kg, que posteriorment es venen a majoristes . La cadena finalitza quan aquests comercialitzen les peces en mercats locals.

Motor de desenvolupament local

Alcina Mateus té 23 anys, el seu marit està aturat i cuida els fills petits de la parella. Ven roba infantil de ADDP-Moçambic en un petit mercat, situat darrere dels més moderns edificis de Beira. "Vaig començar a vendre aquesta robeta fa un any i ja tinc una clientela fidel. Amb el que obtinc dono de menjar als meus fills i puc garantir-los que vagin a l'escola. No vull que siguin com jo, que no vaig poder estudiar ", confessa.

Jorge Viegas, de 48, ven roba des de fa 17 anys i en tot aquest temps ha creat dotzenes de llocs de treball. Alguns dels seus antics treballadors ara són competidors en el mateix mercat. "No m'importa, hi ha lloc per a tots!", Reconeix aquest veterà professional, "quan vaig començar érem tres o quatre venedors, ara som deu vegades més, però hi ha espai per a tots perquè la gent demanda roba de qualitat i a bon preu".

La roba de segona mà està a disposició del consumidor final en 24 punts de venda a l'engròs, repartits per tot el territori. Tot el procés recepció, classificació i venda) ha permès la creació de 520 llocs directes de treball i proporciona una font regular d'ingressos a 6.000 venedors i més de 25.000 persones que treballen per compte propi en el sector.

Cinc milions de clients

Des ADPP-Moçambic calculen que la xifra de destinataris o consumidors finals puja a cinc milions i afegeixen que més del 70% té la seva destinació final en el medi rural, on els habitants amb prou feines poden accedir als escassos comerços de roba de primera mà.

L'entitat moçambiquesa enumera els beneficis que comporta la seva tasca:

  • Proporciona a la població roba de segona mà i sabates de bona qualitat a preus assequibles. Moçambic és un dels països més pobres del planeta: els seus indicadors socioeconòmics el situen a la cua dels estats que integren l'Índex de Desenvolupament Humà (el 2016 ocupava el lloc 178 de 186). Amb una població de 28 milions d'habitants, es calcula que sis de cada deu persones viuen amb menys de 90 cèntims d'euro al dia.
  • Crea llocs de treball, tant directes com indirectes.
  • Els permet generar fons per a projectes de desenvolupament, principalment en l'àmbit de l'educació així com el sanitari, agrícola i d'energies renovable. En l'actualitat hi ha 50 projectes que empren més de 2.000 treballadors.
  • Estimula el comerç local: els excedents que aconsegueixen amb els ingressos per la venda de roba, s'inverteixen en la producció agrícola i en l'adquisició de productes bàsics.

A tot això cal afegir accions puntuals d'assistència en casos d'emergència, en col·laboració amb les autoritats nacionals i altres organitzacions no governamentals. Al gener de 2013, per exemple, unes inundacions a la província septentrional de Gaza van provocar que més de 150.000 persones fossin evacuades de casa seva. En coordinació amb l'Institut Nacional per a la Gestió de Desastres, es van distribuir 50 tones de roba procedents de la nostra planta de Barcelona.

Un altre exemple: ADPP-Moçambic va distribuir el 2015 un total de 180 tones de roba a orfenats, famílies vulnerables i comunitats rurals afectades per la falta de pluja o per inundacions.

¿Positiu o negatiu per als països receptors de la roba?

Com hem vist, Humana no realitza donacions (excepte en casos d'emergència) sinó que a través dels seus socis locals ven la roba a preus de mercat a petits comerciants per tal de satisfer la demanda del país, impulsar l'activitat econòmica i generar recursos per al desenvolupament. Entre la comunitat internacional està àmpliament acceptat que la donació regular de béns en espècie per a grans grups de persones pot perjudicar els mercats locals i provocar una dependència psicològica i material. No obstant això, hi ha veus que afirmen que la importació de roba de segona mà ofega la indústria tèxtil local i els mitjans de vida en alguns països en desenvolupament.

Un estudi realitzat per Oxfam Gran Bretanya ( "L'impacte del comerç de roba de segona mà en els països en desenvolupament") confirma que, en els països amb baix poder adquisitiu, i per als ciutadans més pobres, la roba de segona mà és la opció més assequible: no poden permetre més que uns pocs articles de roba nova per a ocasions especials, per això necessiten opcionesasequibles que els nostres socis locals poden proporcionar-los. D'altra banda, en els últims anys s'ha advertit que molts consumidors prefereixen una peça de segona mà procedent d'Europa que una asiàtica encara que sigui nova, a causa de l'evident diferència de qualitat.

L'impacte positiu de la roba usada a l'Àfrica-img1
L'impacte positiu de la roba usada a l'Àfrica-img2
L'impacte positiu de la roba usada a l'Àfrica-img3