Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

El conseller de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid visita a Humana

08-02-2019

Carlos Izquierdo, Conseller de Medi Ambient i Ordenació del Territori de la Comunitat de Madrid, ha visitat avui la Planta de Preparació per a la Reutilització de tèxtil d'Humana a Leganés. A la visita també ha estat present l'alcalde de Leganés, Santiago Llorente.

L'objectiu de la visita a aquestes instal·lacions ha estat conscienciar de la importància del residu tèxtil d'acord a l'Estratègia de Gestió Sostenible dels Residus 2017-2024 a la Comunitat de Madrid.

Tal com assenyalen des de la pròpia Conselleria, gràcies a la preparació per a la reutilització i el foment del reciclatge s'evita que tones de tèxtil arribin cada any a l'abocador i tinguin una segona vida, a més de contribuir a projectes socials que tenen nombrosos beneficis al nostre entorn.

Gestió de sostenible dels residus i sostenibilitat

La gestió de residus és una de les peces clau del desenvolupament sostenible. I dins d'ella, el tèxtil, considerada la cinquena fracció en importància, requereix noves solucions i processos capaços de respondre als reptes que planteja: cada any els espanyols rebutgen 1 milió de tones de roba i calçat usats. No obstant això, només es recupera per part de gestors autoritzats el 10% d'aquesta quantitat, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya i el Ministeri de Medi Ambient i Transició Ecològica.

La pròpia Estratègia de Gestió Sostenible dels Residus de la Comunitat de Madrid 2017/2024 estableix la composició de residus domèstics i comercials generats per persona, en la qual s'indica que la mitjana brut per habitant és de 30,65 kg en el cas del tèxtil. Aquesta xifra representa el 7,82% dels residus domèstics i comercials generats a la regió. 25,48 kg són recollits en la borsa de la resta.

Els productes tèxtils rebutjats tenen un valor venal que fa econòmicament viable la seva reintroducció al mercat, bé a través de la seva reutilització o reciclatge.

La Unió Europea ha marcat decisivament l'agenda pel que fa a la gestió del tèxtil es refereix: d'una banda, en situar en termes generals en el 55% el percentatge de residus que ha de ser reciclat abans de 2025. A més, a partir d'aquesta data serà obligatòria en tots els municipis europeus la recollida selectiva d'aquest material.

Per tal de promoure la preparació per a la reutilització i reciclatge de residus tèxtils, la Comunitat de Madrid ha establert les següents mesures:

 • La recollida separada obligatòria (roba, calçat i tèxtil de la llar) en els municipis de més de 20.000 habitants, mitjançant una adequada xarxa de recollida a través de deixalleries, contenidors, establiments col·laboradors, entitats socials, etc. abans del 31 de desembre de 2019.
 • Els municipis amb població superior a 5.000 habitants hauran de realitzar la recollida separada de productes tèxtils abans del 31 de desembre de 2021.
 • Promoure acords voluntaris amb el comerç per a la recollida separada de tèxtils.


LA PLANTA DE PREPARACIÓ PER A LA REUTILITZACIÓ DE LEGANÉS

En aquest context, en nom de seguir avançant i donant resposta als reptes que suposa en ple segle XXI una gestió eficient del tèxtil, Humana Fundación Pueblo para Pueblo va posar en marxa a principis de 2018 la segona fase de la seva Planta de Preparació per a la Reutilització de Leganés.

Aquestes instal·lacions, sumades a les de la planta d'Humana operativa des de 2010, la converteixen en el centre més gran d'Espanya dedicat a la gestió del tèxtil usat:

 • Més de 10.000 metres quadrats de superfície dedicats a gestió de tèxtil, dividits en 2 plantes
 • Tones de tèxtil processades anualment: 7.000 tones
 • 5 molls per a càrrega i descàrrega
 • Un equip de 90 persones
 • 2 premses hidràuliques compactadores de tèxtil, models Baler 2001 i Baler 5.000, respectivament
 • 40 llocs dedicats al processament del tèxtil
 • 1 bascula per a càrrega de vehicles semi pesats
 • 2 bascules per bales
 • 4 carretons elevadors elèctriques
El conseller de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid visita a Humana-img1
El conseller de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid visita a Humana-img2
El conseller de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid visita a Humana-img3