L'art com a instrument de sensibilització sobre el canvi climàtic

30-04-2022

La sensibilització i l'educació ambiental són dues de les claus del Projecte Pilot d'Escoles Baixes a Carboni de Yunnan, que la Fundació Poble per a Poble desenvolupa des del 2020 a la província de Yunnan, a la Xina, amb el finançament de la Unió Europea i la col·laboració d´un destacat grup d´organitzacions locals.

Recentment Wang Xinman, artista ambiental de fama internacional, i Xiao Huang, director del Comitè Organitzador de la UNESCO "Naturalesa i Art 2021 - Concurs d'Art Global per a la Conservació de la Biodiversitat" van ser convidats pels responsables del projecte per dur a terme diferents conferències i xerrades sobre "Conservació de la biodiversitat i art". En total hi van participar 10 centres escolars de Kunming: 3 escoles infantils, 3 de primària, 2 de secundària i 2 universitats.

Activitats per a totes les edats

Gràcies a aquest programa d'activitats, més de 2.100 docents i estudiants van aprendre una perspectiva nova sobre com protegir la biodiversitat i ajudar a fer-ho a través de l'art. Les dinàmiques de les conferències es van adaptar a les diferents edats dels alumnes, fomentant un ambient participatiu i molt animat.

Per exemple, als nens i nenes d'infantil se'ls va presentar una història senzilla sobre els óssos polars que perden casa perquè les temperatures pugen. Amb això, es va tractar que entenguessin millor les conseqüències del canvi climàtic. I, així, convidar-los a pensar sobre les seves accions diàries i com incideixen en el medi ambient. Les il·lustracions, els dibuixos i els personatges animats van ajudar a cridar la seva atenció ia promoure'n l'aprenentatge d'una manera amena i divertida.

De l'art a la petjada de carboni

Als estudiants de primària se'ls va convidar a reflexionar sobre els seus hàbits diaris: la roba que porten, els costums a casa, quin mitjà de transport utilitzen… i com això impacta al medi ambient. Els nois i noies van tenir l'oportunitat per pensar-hi i compartir amb els seus companys.

Xiao Huang, a més de pintar, va presentar diverses de les seves obres de temàtica ambiental, amb les quals va voler transmetre una idea: els residus, els objectes que rebutgem dia a dia, es poden convertir en autèntiques obres d'art treballant amb les nostres mans, amb les que apel·lem a conceptes com la protecció de l'entorn, la vida i la biodiversitat.

En el cas dels estudiants de secundària, Wang Xinman va treballar amb ells per enfortir el coneixement sobre el canvi climàtic i l'agreujament de l'efecte hivernacle, introduint el concepte d'empremta de carboni.

Més notícies

L'art com a instrument de sensibilització sobre el canvi climàtic-img1
L'art com a instrument de sensibilització sobre el canvi climàtic-img2
L'art com a instrument de sensibilització sobre el canvi climàtic-img3