L'acord contra el canvi climàtic: de París a Nova York

18-04-2016

Aquest divendres, coincidint amb el Dia de la Terra, s'espera que 130 països subscriguin de manera formal l'acord, que entrarà en vigor el 2020.

Tota l'atenció mediàtica que va concentrar el passat mes de desembre la Conferència del Clima de l'ONU a París es trasllada aquest divendres 22 d'abril a Nova York: Nacions Unides organitza una cerimònia que suposarà l'obertura del període de ratificació de l'Acord de Canvi Climàtic de París. Aquest acte, que coincideix amb el Dia de la Terra, tracta de ratificar els compromisos adoptats a la capital francesa.

L'Acord de París va ser adoptat per 196 països i s'espera que aquest divendres, quan es dugui a terme la signatura formal del document, el document sigui subscrit per 130 països, segons estima Nacions Unides. Al nostre país, el Consell de Ministres va autoritzar el passat 8 d'abril la signatura del text.

Mai abans en la història de l'ONU s'havia arribat a un nombre tan alt de països que subscriuen una convenció internacional en el primer dia que queda oberta per a la seva signatura.
L'Acord de París entrarà en vigor 30 dies després que almenys 55 països hagin presentat els instruments de ratificació de la Convenció Marc de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, va recordar Nacions Unides. Aquests 55 països han de sumar un total de 55% de les emissions globals. L'acord té efectes a partir de l'any 2020.

El text del pacte té com a objectiu evitar que l'increment de la temperatura mitjana global del planeta superi els 2 graus respecte als nivells preindustrials a finals de segle i intenta aconseguir, a més, esforços addicionals que facin possible que l'escalfament global no superi els 1 , 5 graus.

Dia de la Terra 22 d'abril

La cerimònia de Nova York té especial rellevància ja que coincideix amb el Dia de la Terra, el tema aquest any és 'Els arbres per a la Terra'. L'objectiu és plantar 7,8 milions d'arbres en els propers cinc anys. Els arbres ajuden a combatre el canvi climàtic, ja que absorbeixen l'excés perjudicial de CO2 de la nostra atmosfera. De fet, en un sol any, mitja hectàrea d'arbres adults absorbeix la mateixa quantitat de CO2 produït per un automòbil circulant 42.000 quilòmetres.

L'acord contra el canvi climàtic: de París a Nova York-img1
L'acord contra el canvi climàtic: de París a Nova York-img2