Equador: el repte d'optimitzar la producció de cuyes

18-03-2019

El municipi de Quisapincha, a Equador, és l'escenari d'un projecte il·lusionant que millorarà les condicions de vida de la seva comunitat. Consisteix en organitzar i optimitzar la producció d'cuys, un rosegador apreciat a les àrees andines per la seva carn. Aquest programa de desenvolupament compta amb el finançament de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

El projecte, que té una durada de dos anys, neix de la mà del soci local de la Fundació, Humana Ecuador, amb el suport de l'AECID i els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil. Amb una inversió de 383.000 euros i una data oficial d'inici del 15 de març, involucrarà directament a 250 persones i un efecte positiu en el conjunt de l'economia local.

El principal objectiu del projecte és organitzar i optimitzar la producció d'cuys, un animal molt popular a la regió andina d'Amèrica Llatina i més conegut al nostre país com "conillets d'índies" o "conillets d'Índies". El programa pretén consolidar una cooperativa amb 250 agricultors i agricultores per a la producció de l'animal, el seu emmagatzematge i posterior venda. La iniciativa inclou el cultiu de camps d'herba adaptat a la dieta del rosegador.

A l'Equador, Bolívia, Colòmbia o Perú la carn del cuy (nom onomatopeic del quítxua quwi) és molt valorada perquè posseeix un alt valor nutritiu gràcies a la seva poc greix i molta proteïna.

"Aquesta iniciativa a tres bandes és un bonic desafiament per a la nostra organització", reconeix el responsable de Projectes de Fundación Pueblo para Pueblo, Rafael Mas, "invertirem nostra experiència en la millora de les condicions de vida d'aquesta comunitat indígena, sobretot les de les dones ".

Els objectius que imposa el projecte

El principal objectiu és organitzar i optimitzar la producció i comercialització de l'animal, si bé el programa també prioritzarà la creació d'empreses cooperatives (amb la construcció d'un espai per a administrar i emmagatzemar els cuys i la implantació de plans de negoci); se'ls donarà suport perquè participin en fires comercials i en la recerca de nous mercats. També es posarà èmfasi en el desenvolupament d'habilitats de lideratge i es duran a terme tallers de drets socials i culturals per a dones.

Situada a 3.000 metres d'altitud, el municipi de Quisapincha és conegut per la producció i comercialització d'articles de cuir com chompas, carteres, botes, barrets i guants. El terme Quisapincha procedeix dels vocables quítxues "Quimsa" i "Punlla", que signifiquen "tres" i "dies", respectivament; aquest era el temps que es trigava a arribar des d'allà a Quito o viceversa.

La implicació de l'AECID des de 1996

Rafael Mas també es mostra satisfet per la implicació de l'AECID en un nou projecte de desenvolupament comunitari impulsat per la Fundació i els nostres socis locals. La col·laboració entre l'Agència i Fundació Poble per Poble es remunta a 1996. Aquestes són algunes de les iniciatives més destacades implementades durant més de dues dècades, principalment en els àmbits de l'educació i l'agricultura:

  • Inversió en el desenvolupament de les Escoles per a Professors del Futur a Moçambic i Angola. Són centres que capaciten docents, principalment en àrees rurals.
  • Manteniment d'una Escola Vocacional a Bissora, Guinea Bissau, que capacita professionalment a joves de la regió. Gràcies a aquesta ajuda, la Unió Europea va finançar posteriorment la implantació de diverses assignatures formatives.
  • Suport del programa d'Farmers Club o Club d'Agricultors a Moçambic, República Democràtica del Congo i Guinea-Bissau per la diversificació i millora de la producció de les collites, l'accés a nous mercats i l'apoderament de les dones.
  • A Espanya, a més, suport d'un Projecte d'Educació al Desenvolupament on es treballaven conceptes clau de la cooperació i els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, avui de Desenvolupament Sostenible. Els tallers es van organitzar en diversos municipis de Madrid i Toledo.
Equador: el repte d'optimitzar la producció de cuyes-img1
Equador: el repte d'optimitzar la producció de cuyes-img2
Equador: el repte d'optimitzar la producció de cuyes-img3