Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Dia Mundial del Reciclatge, és hora que el tèxtil deixi de ser el residu oblidat

17-05-2019

Espanya ha de reciclar el 50% dels seus residus domèstics a 2020 però actualment tot just arriba al 34%. La situació és més alarmant en el cas del tèxtil: Brussel·les també imposa arribar al 50% a un any vista, però només es recupera una de cada deu peces rebutjades anualment. Mentre altres residus urbans han crescut en els seus percentatges de recuperació, el tèxtil és el gran oblidat de les administracions. Instal·lar més contenidors a la via pública és la mesura més urgent per evitar que cada any 900.000 tones de roba acabin inutilitzades en abocadors.

Malgrat que la gran part de les peces que rebutgem són susceptibles de tenir una segona vida, tot just un 10% es recupera selectivament per un gestor autoritzat per promoure la seva reutilització o reciclatge. La resta acaba en abocadors on és enterrat o incinerat. Si aquesta dada és preocupant, l'agreuja el fet que el residu tèxtil és la cinquena fracció que més es genera (després de l'orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre), i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%.

En el Dia Mundial del Reciclatge, que se celebra avui divendres 17 de maig, Humana recorda la urgència de conscienciar a administracions i ciutadania sobre la importància de la recollida selectiva i no quedar a la cua de la Unió Europea en matèria de residus. Aquesta jornada convida a la reflexió al voltant del reciclatge i la reutilització, mitjançant els quals els residus es converteixen en recursos si es recuperen selectivament per gestors autoritzats. Cada vegada que es recicla i es reutilitza, es contribueix a la protecció del medi ambient; s'allarga la vida útil dels productes i, quan aquesta finalitza, són reintroduïts al mercat assumint la lògica de l'economia circular; es redueixen les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i es creen llocs de treball en l'anomenat "sector verd".

"Quan més del 90% del residu tèxtil es desaprofita, tot i que es trobi en bon estat, i només una de cada deu peces es diposita en un punt de recollida autoritzat, cal actuar sense dilació", assegura José David Moreno, Promotor Nacional d'Humana. Des d'aquesta entitat aposten per implementar una adequada xarxa de contenidors en els municipis: hauria d'haver un punt de recollida de tèxtil per cada 250-500 habitants per assolir els objectius que imposa la Directiva Marc Europea, però la proporció actual és d'un per cada 3.000 -5.000 en el millor dels casos.

Un altre factor a millorar: els ciutadans són més propensos a dipositar els residus en el contenidor adequat si el tenen a prop. Atenent a la densitat de la població i a la tipologia dels habitatges, la distància òptima entre l'usuari i un contenidor ha de ser inferior a 100 metres. "Desgraciadament, en el cas del tèxtil no es compleix aquesta distància ni de lluny", reconeix José David Moreno, "és una dificultat afegida per augmentar la recollida selectiva d'aquesta fracció".

Brussel·les adverteix Espanya

"Espanya ha fet progressos considerables en matèria d'economia circular", concedeix la Comissió Europea en el seu informe Revisió de l'aplicació de la normativa mediambiental de la UE, amb data del mes passat, "però no aprofita plenament les oportunitats per prevenir i reciclar residus. Des de 2010, Espanya ha augmentat només lleugerament els seus percentatges de reciclatge. Ha de fer un esforç molt més gran per reciclar el 50% dels residus municipals d'aquí a 2020. Així mateix, per al període posterior, haurà de fer encara més per complir els nous objectius de reciclatge ", que arriben al 55%.

La Directiva Marc sobre residus estableix que la prevenció, incloent la reutilització i l'allargament de la vida dels productes, és l'estratègia prioritària en la jerarquia de gestió dels residus per davant del reciclatge, la valorització i l'eliminació. D'aquí la importància de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat, les opcions i les oportunitats d'allargar la vida útil dels recursos i productes, incloent estratègies de prevenció i reutilització.

La recollida de tèxtil a Espanya

Com a especialista en preparació per a la reutilització, Humana gestiona les donacions de roba i calçat usat dels ciutadans per aprofitar al màxim el residu tèxtil, donant-li una segona vida i afavorint l'economia circular. En el que portem d'any, de gener a abril, ha recuperat 4.112 tones, equival a perllongar el cicle de vida a 8,5 milions de peces. A més, representen un estalvi de 13.062 tones de CO2 a l'atmosfera, cosa que el Planeta agraeix. Sempre, a més, amb l'objectiu de donar-li una fi social a tot el procés.

Dia Mundial del Reciclatge, és hora que el tèxtil deixi de ser el residu oblidat-img1
Dia Mundial del Reciclatge, és hora que el tèxtil deixi de ser el residu oblidat-img2
Dia Mundial del Reciclatge, és hora que el tèxtil deixi de ser el residu oblidat-img3