Dia de la dona: Apoderament i Igualtat, les claus

06-03-2017

El 8 de març se celebra arreu del món el Dia Internacional de la Dona. El lema en 2017 és "Les dones en un món laboral en transformació: cap a un planeta 50-50 en 2030".

Les dones tenen un paper fonamental en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Bona part d'aquests objectius reconeixen específicament la igualtat i l'empoderament de les dones, aspecte comú a les accions de desenvolupament dutes a terme per Humana.

Entre d'altres, l'ODS 5 proposa:

  • Acabar amb totes les formes de discriminació contra totes les dones.
  • Eradicar totes les formes de violència en l'àmbit públic i privat, incloses la tracta i l'explotació sexual i altres tipus d'explotació.
  • Emprendre reformes que donen a les dones el dret als recursos econòmics en condicions d'igualtat, així com l'accés a la propietat i al control de la terra i altres béns, els serveis financers, l'herència i els recursos naturals.

Aquest any la celebració del Women 's Day coincideix a més amb la Setmana de la UNESCO per la Pau i el Desenvolupament Sostenible, del 6 al 10 de març, centrada en el paper de l'educació. Inclou un important esdeveniment a Otawa, Canadà.

Els programes d'Humana People to People

Humana situa a la dona com a centre del desenvolupament de les comunitats. Per això impulsa ara el programa Farmers Club format per agrupacions de petits agricultors, dones majoritàriament. A través de diverses activitats, reben formació sobre agricultura sostenible amb la qual milloren la seva dieta i la seva producció i aconsegueixen excedents que els permeten generar ingressos per les seves famílies.

Algunes xifres

  • 100.000 persones participen cada any en els programes d'agricultura d'Humana People to People. Més de la meitat, són dones.
  • Les 53 escoles de professors recolzades per Humana graduen cada any a 5.000 docents de primària. El 33% són dones.
  • Al voltant de 5 milions de persones es veuen involucrades cada any en el programa TCE d'Humana de lluita contra el VIH / SIDA. Més del 50% són dones.
  • 7 de cada 10 dels més de 450 empleats d'Humana Fundació Poble per Poble són dones.

Exemples

*Moçambic: Reduint l'abandonament escolar

El projecte NIKHALAMO, implementat per ADPP-Moçambic, soci local de la Fundació, en col·laboració amb Girl Child Rights, està donant nombrosos passos per reduir l'abandonament escolar de les nenes de primària i secundària a la província de Zambezia. El projecte està aconseguint, a més, atraure més nenes a l'escola.

*Índia: Establint ponts amb l'educació secundària

Humana People to People Índia ha establert dos Centres d'Educació Pont per Alumnes a Rajasthan i Haryana. El seu objectiu és completar la formació de noies de 9 a 14 anys, per promoure que prossegueixin estudiant. Aquests centres estan dissenyats també per impartir coneixements pràctics útils en la seva vida diària i en el seu acompliment en la societat.

*Sud-àfrica: apoderant joves per promoure el canvi

Humana People to People Sud-àfrica dirigeix ??actualment un Programa de Suport per a Dones de 19 a 24 anys a les províncies de Limpopo, KwaZulu Natal i Mpumalanga. Inclou suport integral en aspectes com salut. Impulsa el seu apoderament per promoure un canvi en el seu comportament i l'accés a serveis de salut sexual i reproductiva i altres serveis socials.


Exposició Women in Action

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, la Fundació ha estrenat l'exposició 'La Dona al Centre del Desenvolupament'. Està formada per vuit panells de dos metres d'altura, impresos a tot color sobre falconboard blanc d'alta qualitat. L'expo fa una crida a la importància que les dones de tot el món tenen per promoure el desenvolupament sostenible, en el qual l'equitat i la igualtat siguin senyals d'identitat.

De moment la expo s'ha programat del 6 al 12 de març a Otura (Granada) i del 13 i al 24 d'aquest mateix mes a la Universitat d'Huelva.

Aquesta exposició se suma a les altres dues disponibles en l'actualitat: 'Educació de qualitat i desenvolupament dels països del Sud' i 'La segona vida de la roba i la sostenibilitat global'. En Humana entenem que la tasca de recollida de tèxtil usat ha d'estar acompanyada d'un conjunt d'accions de sensibilització sobre els nostres programes de cooperació al desenvolupament, suport local i protecció del medi ambient. Aquestes tres exposicions itinerants compleixen aquesta funció.

Dia de la dona: Apoderament i Igualtat, les claus-img1
Dia de la dona: Apoderament i Igualtat, les claus-img2
Dia de la dona: Apoderament i Igualtat, les claus-img3