COP26: adaptació a les conseqüències del canvi climàtic al Sahel

04-11-2021

Segons l'Informe 2018 del Panell Internacional sobre el Canvi Climàtic (IPCC), la regió sud-oest de l'Àfrica meridional estarà entre les més afectades per les conseqüències del canvi climàtic. L'informe preveia per exemple una evapotranspiració més gran causada per les temperatures més altes, una disminució significativa de les precipitacions d'entre un 10-20% i augments significatius en el nombre de dies consecutius sense precipitacions.

L'adaptació al canvi climàtic i la resiliència davant de les seves conseqüències s'han de crear des de zero, liderades localment i impulsades pels governs i els donants internacionals. Les comunitats necessiten suport polític i financer per aprofitar el coneixement local que garanteixi la salut de les persones i el medi ambient.

Segons l'Informe de l'IPCC 2018, es va posar de manifest l'extrema vulnerabilitat de les comunitats a la regió de Cubango, a Angola, i la regió d'Okavango, a Namíbia. Per això, un equip d'Humana va començar a treballar un projecte d'adaptació al canvi climàtic i de desenvolupament de mitjans de vida sostenibles creat específicament per a les dues regions frontereres.

Aquest projecte ja està llest per a la seva implementació. La seva denominació és "Enfortiment de la resiliència com a adaptació al canvi climàtic en comunitats d'Àfrica sud-occidental copejades per la sequera" (ADSWAC), recolzat per l'Adaptation Fund,, i implementat per un consorci liderat per organitzacions africanes: Sahara and Sahel Observatory (OSS) , una entitat intergovernamental líder en temes climàtics i d'adaptació al Sàhara i al Sahel; i dues organitzacions no governamentals locals, ADPP Angola i DAPP Namibia, membres de Humana People to People.

ADSWAC és un projecte de cinc anys de durada que té com a finalitat promoure la resiliència de les persones i la comunitat contra els efectes del canvi climàtic. Impulsarà l'agricultura resilient al clima i la gestió de l'aigua, la diversificació dels mitjans de vida i l'accés a la informació, el coneixement i la consciència climàtica.

Per això, es treballarà juntament amb 160 organitzacions de productors locals i 160 associacions d'usuaris d'aigua al llarg de les comunitats frontereres del riu Okavango, al nord de Namíbia i al sud d'Angola. El nombre total de persones involucrades serà de 140.000 persones.

L'equip d'Humana present a la COP26 de Glasgow està aprofitant la cita per donar a conèixer el projecte a altres actors de la lluita contra les conseqüències del canvi climàtic i promoure l'establiment d'aliances i els fonaments de accions futures.

COP26: adaptació a les conseqüències del canvi climàtic al Sahel-img1
COP26: adaptació a les conseqüències del canvi climàtic al Sahel-img2