Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir una millor experiència i servei, d'acord als teus hàbits de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació a la nostra Politica de cookies. Accepto

Com descarbonitzar les escoles de Yunnan-Xina (i II)

22-09-2021

Reduir les emissions de carboni d'un centre escolar no és tan difícil com sembla. Let's Go Zero aglutina les escoles del Regne Unit que volen convertir-se abans de 2030 en centres zero emissions. Es tracta, per això, de tot un referent per a les entitats que participen en el Projecte Pilot d'Escoles Baixes en Carboni que la Fundación Pueblo para Pueblo desenvolupa des de l'any passat a la província de Yunnan, a la Xina, amb el finançament de la Unió Europea i la col·laboració d'un destacat grup d'organitzacions locals.

Alimentació a les escoles

Introduir canvis en els menús escolars és igualment positiu a l'hora de reduir la petjada de carboni de les escoles. La North London Collegiate School, per exemple, s'ha unit a el Moviment No Beef, eliminant de la dieta dels seus alumnes i alumnes la carn de boví i be, a causa de l'impacte ambiental que tenen. El centre fomenta un menor consum de carn col·locant les opcions vegetarianes en els primers llocs de menú.

El desaprofitament alimentari és una altra de les claus en aquest sentit. Margaret Land, exdirectora de la St Francis Xavier de North Yorkshire, explica que 'el primer any que vam decidir mesurar aquest rebuig, vam descobrir que llencem la sorprenent quantitat de 5 tones d'aliments. En el segon any, la xifra va baixar a 4 tones. Per aconseguir aquest descens va ser crucial involucrar els propis estudiants '.

Espais verds

A la St Francis Xavier són conscients també de la importància de protegir la biodiversitat i crear espais verds, tant per afavorir la lluita contra les conseqüències de l'canvi climàtic com per potenciar el benestar de la comunitat escolar. Per això, compta amb un pla per constituir un corredor verd al voltant de les pistes esportives. Es tracta d'un camí natural, accessible per a les persones amb algun tipus de discapacitat, en el qual es potenciarà el desenvolupament de la flora i la fauna locals.

Gestió de residus

Involucrar la comunitat escolar en la gestió de residus és una altra manera de promoure la sostenibilitat de el centre. En el cas de l'King 's Academy Ringmer, cada any aconsegueixen recollir de manera selectiva per a la seva posterior reutilització o reciclatge 110 tones de deixalles, entre paper, cartró, envasos, plàstics, roba, oli, cartutxos d'impressora i telèfons mòbils. A més, treballen en la reducció de l'ús de paper, assignant a cada estudiant la quantitat que pot consumir mensualment.

Transport: millor amb bicicleta

El transport entre els domicilis dels estudiants i professors i l'escola genera importants emissions. Per això és essencial potenciar l'ús de bicicletes, mitjançant campanyes de conscienciació, la instal·lació de zones específiques per aparcar a les escoles i el treball conjunt amb els ajuntaments per a la peatonalització dels carrers propers a les escoles i la creació de carrils bici.

Proveïdors més sostenibles

Dins el mix de carboni de les escoles, una part important correspon als béns i serveis que adquireix. Per això, és fonamental treballar amb els proveïdors habituals, perquè redueixin l'ús de materials d'un sol ús, la compra de productes reciclats i dels mercats de proximitat i la contractació de personal de la zona.

Pla d'acció, sentit comú i participació activa de l'alumnat

En definitiva, l'important és disposar d'un pla d'acció que inclogui tots aquests elements. Comptar amb l'ambició suficient i un compromís clar són, així mateix, les primeres passes per descarbonitzar una escola. Tal com explica el mateix Green, 'la societat pot prendre multitud de mesures per marcar diferències significatives simplement utilitzant el sentit comú. En el cas dels estudiants, és molt útil que comprenguin el perquè d'aquestes mesures i el benefici que suposen per al conjunt de les persones '.

Com descarbonitzar les escoles de Yunnan-Xina (i II)-img1
Com descarbonitzar les escoles de Yunnan-Xina (i II)-img2
Com descarbonitzar les escoles de Yunnan-Xina (i II)-img3