'Cada vegada que reciclem, són emissions de CO2 que estalviem'

05-10-2013

Susana Magro, directora general de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, va destacar durant la seva intervenció com a ponent a Humana Day Madrid que "els temes de reciclatge són fonamentals. Cada vegada que reciclem, cada vegada que fem un tractament dels residus adequat, des del meu punt de vista, a l'Oficina Espanyola del Canvi Climàtic, li va de primera. Perquè són emissions que vostès estan estalviant i que estan estalviant als espanyols també a nivell global , a nivell mundial. Tot suma i tot s'acumula".

Durant la seva exposició, la directora general es va referir a l'informe de l'IPCC, el Panell Intergovernamental de Científics de l'ONU sobre Canvi Climàtic, que acaba de ser presentat a Estocolm . "Aquest informe és positiu perquè ha aclarit tot dubte . Si hi havia alguna veu crítica, l'informe ens ha donat una sèrie de certeses absolutes. L'informe ja diu amb dades molt concretes que el canvi climàtic és produït , amb un 95% de certesa, per l'activitat humana".

Acció local i acció global

És hora d'actuar de manera encara més decidit, per tant. "Aquest any entra en vigor a la UE una nova legislació, el ' paquet energia i canvi climàtic', que suposa que, d'aquí a 2020, hem de ser capaços de reduir les nostres emissions en un 20%. Però a més acompanyar-lo d' assolir un 20% d'eficiència energètica i arribar a un 20% d'energia renovable".

Un altre dels reptes és implicar a un major nombre d'actors internacionals: "A aquest compromís de la UE per reduir les seves emissions s'han unit Austràlia , Suïssa ... tres o quatre països més ... Però en total som un 18% dels països en el món. Mentre els grans no es mobilitzin, i quan parlo dels grans parlo dels USA, la Xina, i l'Índia -que és un dels grans emissors tot i ser un país encara en vies de desenvolupament -, ja que aquest gran repte va a ser complicat".

L'any passat , "a Qatar aconseguir -va prosseguir Magre - que tots els països, 198, acordaren que el 2015 a París van a signar un nou Acord, que ja no serà el Protocol de Kyoto per reduir emissions, sinó que serà un altre, no sabem encara com es dirà, i que serà jurídicament vinculant per a tots. Cada un dins les seves capacitats".

Magre va donar l'enhorabona als premiats, destacant la seva col · laboració amb Humana en l'àmbit del reciclatge tèxtil. La directora, igualment, es va mostrar molt agraïda per l'organització d'esdeveniments com el Humana Day : "és molt significatiu i molt rellevant perquè dóna suport al treball que fem, a vegades molt desconegut , des del Ministeri, des de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic".

La directora general ha assenyalat igualment que "en el transport, en els residus, en el reciclatge, en l'agricultura i en la ramaderia també hi ha un llarg camí per recórrer amb el cambo climàtic".

'Cada vegada que reciclem, són emissions de CO2 que estalviem'-img1
'Cada vegada que reciclem, són emissions de CO2 que estalviem'-img2
'Cada vegada que reciclem, són emissions de CO2 que estalviem'-img3