Belice: Formació i resiliència davant el canvi climàtic

05-12-2017

Humana People to People Belize, el soci local de la Fundació en aquest país, desenvolupa al Districte deToledo un projecte, cofinançat pel Community Disaster Risk Reduction Fund, fons gestionat pel Caribbean Development Bank, per ajudar a la població local a adaptarse a les conseqüències del calent global i ser més resilientes davant els desastres naturals. L'acció es basa en la model Farmers Club de suport als petits agricultors.

El Districte de Toledo es caracteritza per uns índexs de pobresa superiors als de la mitjana del conjunt de país. Els efectes del canvi climàtic, a més, són aquí més acusats, deguts, entre altres elements, a les torrents torrencials que provoquen freqüents inundacions.

El propi, Justaquio Tush, ministre d'Agricultura de Belize, assegura que "si no ens enfrontem als efectes del canvi climàtic, podem perdre bona part de l'agricultura del país. D'aquí la importància del suport que donem a projectes com el Farmers Club, que inclouen l'augment de la collita, l'introducció de hivernacles o la criança de petit guanyat, per exemple '.

Keith Emmanuel, representant de National Emergency Management Organization NEMO, involucrada en l'acció, assegura que 'Toledo és una regió molt afectada per les inundacions degut a les pluges torrencials ia les tremolors a conseqüència dels terratrèmols que es produeixen a les veïnes Guatemala i Hondures '. Elizabeth Muchamp, líder del projecte, assenyala que "un dels elements més positius d'aquest projecte és que es concentra en la capacitació de les comunitats locals perquè siguin capaços d'afrontar les conseqüències de qualsevol tipus de desastre natural".

Alertes tempranes, agricultura y formación

Muschamp destaca tres elements principals del projecte:

  • Eines d'alerta temprana dels desastres naturals, com per exemple, mitjançant la comunicació per ràdio entre comunitats o la implantació de sistemes de mesura de les pluges per controlar els nivells pluvials. En aquest cas, el projecte treballa també en l'establiment de sistemes de desguàs per canalitzar i evacuar l'aigua o la construcció de refugis en els quals la població es resguarda fins que passin les tormentes.
  • Agricultura: posant l'accent en la recuperació dels camps de cultiu i les collites una vegada han sofert les fortes pluges i les possibles inundacions. En aquest sentit, el representant de NEMO considera molt important que el projecte treballi qüestions com la seguretat alimentària.
  • Formació i sensibilització de la població, tant pel que fa als efectes del canvi climàtic com a temes relacionats amb l'agricultura o l'equitat de gènere. El propi Justaquio Tush destaca com una de les claus de la plena integració de les dones en el projecte. Prova dels avenços que s'estan realitzant en aquest sentit és que el Districte de Toledo ha guanyat durant els últims tres anys el premi Female Farmer of the Year que otorga el govern del país.

Tant Icario Coy com Elvira XI, dos dels agricultors implicats, es mostren realment satisfets per la seva participació en el projecte. Coy considera que la formació que es reben és clau: així, per exemple, gràcies a ella s'han après les avantatges que té l'ocupació de fertilitzants naturals, enfront dels químics que utilitzaven anteriorment.

Vídeo del projecte

Belice: Formació i resiliència davant el canvi climàtic-img1
Belice: Formació i resiliència davant el canvi climàtic-img2
Belice: Formació i resiliència davant el canvi climàtic-img3